Helyi közélet

2018.11.11. 16:33

Hasznos is lehet, ha hull az elsárgult levél

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mulcsként is hasznosíthatjuk a leveleket a virágágyásokban, a veteményben, a fák és a bokrok alatt.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mulcsként is hasznosíthatjuk a leveleket a virágágyásokban, a veteményben, a fák és a bokrok alatt.

A zsákolás is egy módszer az ősszel lehullott falevelek eltüntetésére, de a szakemberek tudnak sokkal jobbat is, amivel ráadásul a kertünknek is jót teszünk. Arról nem beszélve, hogy kevesebb munkával tisztíthatjuk meg a területet az avartól.

Ideálisak a komposztdombra

– Az őszi levelek, különösen azok, amelyeket összeaprítottunk fűnyíróval, ideálisak a komposztdombra. Ezek a növényi részek ugyanis gazdagok barna, szerves anyagban, és ezzel gazdagítják a komposztot is. Egyszerűen rétegezzük a halomra, felváltva a szokásos zöld anyagokkal, mint pl. a zöldségekkel, gyümölcsdarabkákkal, gazokkal, levágott fűvel együtt. Időnként forgassuk át, szellőztessük a kupacot – említett egy praktikus megoldást Lakatos Bertalan, a Tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület vezetője, majd hozzátette: lehet, hogy most úgy érezzük, hogy egy darabbal sem szeretnénk több levelet látni jó ideig, de gondoljunk arra, hogy tavasszal majd éppen a barna anyag fog hiányozni a komposztból. Ha előre gondolkodunk, és felhalmozunk pár zsák megbarnult levelet, nem lesz gondunk tavasszal sem a komposztkészítéssel. Tartalékoljunk hát néhány zsákkal!

A szakember említett egy másik módszert, mely kitűnően alkalmas a talaj javítására, ráadásul semmi másra nincs szükség hozzá, mint a lehullott levelekre, de keverhetünk hozzá földet vagy kész komposztot is.

Késen áll az anyag

– A rakásnak körülbelül egy évet kell pihennie, és amikor készen áll az anyag, kitűnően használható a veteményes vagy a virágágyás talajának javítására, de a cserepesek földjéhez adva is jó hatással bír – említette Lakatos Bertalan, aki szerint fel is apríthatjuk a leveleket.

– Ebben a formában szerves mulcsként is hasznosíthatjuk őket a virágágyásokban, a konténerkertekben, a veteményben, a fák és bokrok alatt. Egyszerűen terítsük szét a levéldarabokat 5–7 ­centiméter vastag takaróréteget létrehozva, de ne hagyjuk, hogy a mulcs közvetlenül a szárakat, a töveket takarja. Az apríték megtartja a talajban a nedvességet, hűvösen tartja azt, és megfékezi a gyommagvak többségének csírázását is. Ráadásul a levelek tápanyaggal látják el a talajt bomlásuk közben, az ilyen talaj gazdag a hasznos talajlakókban, mikroorganizmusokban – mondta lapunknak a Tuzséri Nagy Sándor ­Kertbarát Klub Egyesület vezetője

Aprítás fűnyíróval

– Egyszerű megoldás az aprítás is, melyhez legegyszerűbb egy fűnyíró segítségét „kérni”, ráadásul elfelejthetjük a fárasztó gereblyézést is. Ha ­áttoljuk néhányszor a fűnyírót a leveleken, a ke­letkezett apríték a tél folyamán megvédi a talajt, tápanyaggal látja el, árnyékolja, és jövőre kevesebb gaz fog majd kikelni a fűben – fogalmazott Lakatos Bertalan, aki szerint ha szeretnénk megóvni a kint maradt növényeket a téli szárazságtól, akkor a tövüket tele­rakhatjuk fa­levéllel.

– Ha fokozni akarjuk a hatást, gallyakat is pakolhatunk még a levelekre. Így nemcsak a talaj nedvességtartalmát óvjuk, hanem biztosítjuk annak megfelelő tápanyagtartalmát is. Arra azonban figyeljünk, hogy mielőtt nekiállnánk a műveletnek, igyekezzünk minél alaposabban megtisztítani a kertet a csigáktól és egyéb kártevőktől. A levelek nemcsak a téli szárazabb időszaktól, de a fagytól is képesek megóvni növényeinket – adott hasznos tanácsokat Lakatos Bertalan.

Sündisznó fészke is lehet

Egy másik jó ötlet a lehullott lomb újrahasznosításához, ha sündisznófészket épít belőle. Ezzel segítheti a sündisznókat. Ezek az állatok Európa számos országában veszélyeztetett fajok közé sorolhatóak azért, mert nem találnak menedéket, mivel az aprólékos kerttisztítási munkák eredményeként nem tudnak hol fészket rakni. Akkor miért ne készítene nekik fészket kisebb gallyakból és falevelekből? Ez az alkonyatkor és éjjel aktív kisállat természetben fogja gondoskodásunkat meghálálni. A lárvák, földigiliszták, pókok és csigák a kedvenc ételei közé sorolhatók a sünöknek. És mivel a zöldségeket nem szeretik, nem kell a veteményeskert miatt sem aggódni.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában