Helyi közélet

2018.11.18. 15:46

Szalagtűzés a Besiben

Kisvárda - A Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium október 20-án tartotta a hat végzős osztály szalagavató ünnepségét. A ceremónia – lassan immáron tradicionálisnak mondható – helyszínét a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza színházterme jelentette.

Kisvárda - A Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium október 20-án tartotta a hat végzős osztály szalagavató ünnepségét. A ceremónia – lassan immáron tradicionálisnak mondható – helyszínét a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza színházterme jelentette.

A szalagavató konferálásában közreműködő két 11. a-s diák, Deák Dorka Gabriella, Pázmán Linda révén az iskola közelmúltjába is bepillanthatott a publikum. Egyebek mellett elhangzott, hogy 2016-ban (az iskola fennállásának 105. évében) a Magyar Tehetséggondozó Társaság szervezésében Kreatív klímával a tehetségekért címmel országos konferenciát tartottak, Bessenyei-emléknapot rendeztek, valamint meghirdették a Besi 105 pályázatot, mely eredményeként a tanulók művei közül több országos publicitást kapott. Működik a Samsung Smart School interaktív tanterem, illetőleg az Öveges Program keretein belül létrejött Béres József Laboratórium. A Comenius, jelenleg Erasmus+, illetve az E-Twinning Program nyújtott lehetőséget arra, hogy a besisek cserediák-programokban vehessenek részt, így ellátogatva egyebek mellett Finnországba, Lettországba, Litvániába, Ausztriába, Görögországba és Szicíliába is. A Future Talents program egy olyan tanórán kívüli, tréning jellegű képzés, amely az üzleti angol nyelv elsajátítása mellett üzleti készségekkel és szemlélettel is megismerteti a diákokat. A gimnázium nemrég atlétikai centrummal bővült: a 400 méteres rekortán futópályán, illetve a fedett futófolyosón akár télen is lehet sporteseményeket szervezni. Az iskola - megyénkből egyedüliként - elnyerte a Minősített Tehetséggondozó Műhely címet, így annak a 38 intézménynek egyike lett, amely kiemelten törődhet tehetséges tanulók támogatásával. Idén tavasszal rendezték a Tudományos Diákköri Konferenciák Kárpát-medencei döntőjét. A felvételi pontokat is érő megmérettetésen az ország tudományos életének jelentős személyiségei is részt vettek. Nemrég az iskola elnyert egy közös szlovák-magyar interregionális pályázatot a királyhelmeci gimnáziummal karöltve. A Bessenyei joggal lehet büszke arra, hogy az iskolák közötti összehasonlítás középiskolai rangsorában a kiemelkedő pedagógiai teljesítményű és stabilan jól teljesítő iskolák között tartják számon.

Ebben a tanévben az ünnepi szalagot 197 érettségiző diák viselheti majd. A kultúra háza falai között rendezett ünnepségen elsőként egy végzős diák, jelesül Varga Annabella 12. a osztályos tanuló tolmácsolta Fodor Ákos Sose bánd című versét. A csend, a hang és a fény által körül vett emberlét társas viszonyait boncolgató lírai gondolatok után az egyik „végzős” osztályfőnök, a 12. f-es Juhász Béla köszöntötte a végzős diákokat, szüleiket, tanáraikat és nem utolsósorban a vendégeket. A végzős osztályoktól ezúttal még csupán jelképesen elköszönő pedagógus úgy fogalmazott, a Bessenyeiben olyan szilárd és tartós alapokat kaptak tanáraiktól a diákok, amelyekre bátran építik reményteli jövőjüket, hiszen az egykori kis gimnazisták öregdiákként immár a tanulásban és megméretéseken megedződött és felvértezett felnőttekként állnak elébe életük kihívásainak.

Bíró Gábor igazgatónak a végzős diákok nevében két kimagasló teljesítményű maturáló, Deák Anna 12. c és Koncz Anna 12. d osztályos tanulók tűztek szalagot, ezzel is kifejezve hálájukat a tantestület felé. Az egyik Anna az OKTV döntős magyar nyelvből, a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája Humántudományok szekciójának nagydíjasa, a másik pedig az Európai Természettudományos Diákolimpia Válogatóverseny, a Nemzetközi Biológia Diákolimpia hazai, és az Arany János Irodalmi Verseny országos döntőse. Az osztályfőnökök, Járminé Hegedüs Andrea a 12. a osztály, Kissné Bilecz Melinda a 12. b, Borusné Miskolczi Marianna a 12. c, Makláriné Gubik Anna a 12. d, Tóth-Gál Zsuzsanna Napsugár a 12. e, Juhász Béla a 12. f, diákjainak tűzték fel a maturálóknak dukáló jelképet. A szalagtűzés méltóságteljes pillanatai után ugyancsak az eleganciáé és a kecsességé volt a főszerep, ugyanis a végzős évfolyam tradicionális nyitótáncát láthatta a szépszámú publikum. A keringőt ezúttal is Petrásné Barkaszi Zsuzsanna tanította be a diákoknak. A látványos tánc közben a kulisszák mögött már izgatottan várakoztak a diáktársak, hiszen a végzős osztályok már hetek, sőt hónapok óta lázasan készültek a számukra oly különleges eseményre, amelynek keretében a nézők elé tárhatták kreativitásukat, humorérzéküket és persze nem utolsósorban művészi érzékenységüket. Vidám táncos, zenés, filmes összeállításukba idén is kifinomult ízléssel nyújtották át a közönségnek az elmúlt években közösen át- és megélt élményeiket és tapasztalataikat.

Az osztályok színes műsora után az iskola tornatermébe tevődtek át az események, de az új színhelyen is megmaradt a zene, a tánc és a harsány vidámság: a hagyományokhoz illően ugyanis itt rendezték a 700 fős, hajnalig tartó táncmulatságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában