Helyi közélet

2018.12.24. 13:37

Elkezdtük keresni az ünnep lényegét

Nyíregyháza - Karácsony este békére találnak a lelkek, s új feladatokat is vállalhatunk.

Nyíregyháza - Karácsony este békére találnak a lelkek, s új feladatokat is vállalhatunk.

S végre felkerültek a díszek a zöld, illatos fenyőre. A szúrós örökzöld színes ruhába öltözött, s örömteli a szeretteinkkel való együttlét. A felgyorsult életvitel, a kevés szabadidő, az ajándékok és a külsőségek hajszolása eltolja a hangsúlyt, s eltorzítja az ünnep valódi ­lényegét, s így a díszesen ­csomagolt doboz is üres marad…

Nevetés és közös játék

– Sok éve már, hogy a karácsonyi hagyományok őrzése átcsúszik egy kötelező rutinná, amikor nem a régi értékek mentén készülődünk az adventi időszakban, hanem arról gondolkodunk, mit kell sütni-főzni, kit szokás meghívni vendégségbe, mit tegyünk azért, hogy senki ne sértődjön meg. Mindeközben számos csatornán keresztül azt sulykolják belénk, hogy mitől lesz szép a karácsonyunk, és sokan próbálkoznak is ezeknek eleget tenni – mondta Lévai Ágnes Melinda szakpszichológus az ünnepre való készülődés kapcsán. – Akik életük különböző színterén mindig mások érdekeit tartják szem előtt, másoknak akarnak megfelelni, jó benyomást kelteni, még a konfrontációt is kerülik a családi béke érdekében, azok számára szorongást, „feladatot” jelentenek az ünnepek is.

Az ünnepi asztalhoz hívják azokat a családtagokat is, akikkel az év egyéb részében nem annyira szoros vagy felhőtlen kapcsolatuk, s mindez csak tovább növeli a feszültséget; egy kapkodó, ideges előkészületi időszak után irreális elvárás, hogy őszintén tudjunk örülni az ünnep fényeinél – véli a szakember.

– A boldogság mindenki számára mást jelenthet. Kérdezzük meg önmagunktól, hogy mi tenné számunkra örömtelivé a karácsonyt. Az ünnepek alatt gondoljuk át a mögöttünk álló évet, a szeretteinkkel való kapcsolatainkat: egy meghitt beszélgetés, egy csöndes este, egy ölelés, egy kedves szó, vagy a nagy nevetésekkel tarkított közös játék a gyerekekkel olyan apróságoknak tűnnek, mégis ezek jelentik a legtöbbet, a karácsony lényegét: a szeretetet és a békét – hangsúlyozta Lévai Ágnes Melinda.

Mitől lennénk boldogabbak

– A konfliktusokkal terhelt kapcsolatokat nem hiszem, hogy ebben az időszakban tartósan fel lehet oldani, az a következő év szép vállalása lehet. Ebben az időszakban átgondoljuk, mit szeretnénk, mitől válhatna az életünk boldogabbá, mit tudunk nyújtani a szeretteinknek érzelmileg, hogy ők is örömtelibb, biztonságosabb kapcsolatban érezhessék magukat, azt gondolom, ez a legfontosabb – mondta el a szak­pszichológus, s hozzátette: a komoly, elmélyült dolgokra kell helyezni a hangsúlyt, le kell ülni egymással beszél­getni, ez segíti saját lelki egyensúlyunk megtalálását, ezáltal másokkal is szót érthetünk.

- KO -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában