Helyi közélet

2018.12.20. 14:47

Gyógyítanak, képeznek, fejlesztenek

Nyíregyháza - Kiegyensúlyozott gazdálkodás mellett nincs harminc napon túli tartozása a megyei kórházaknak.

Nyíregyháza - Kiegyensúlyozott gazdálkodás mellett nincs harminc napon túli tartozása a megyei kórházaknak.

– Mozgalmas, és egyben sikeres évet zárhatunk az idén – mondta évértékelő sajtótájékoztatóján dr. Adorján Gusztáv. Az ország egyik legnagyobb, több mint 5000 dolgozót foglalkoztató integrált egészségügyi intézménye, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója előbb a gazdasági eredményekről számolt be, s szavaiból kiderült, stabil gazdálkodás mellett, megnyugtató helyzetben várják a jövő évet.

– Az éves 38 és fél milliárd forintos bevételünk 88 százaléka a gyógyító tevékenységünkből származik, hat százalékát a hat intézeti gyógyszertárunk adja, a többit pedig saját bevételek és támogatások – részletezte a főigazgató, hozzátéve: az idei 55 milliárd forintos kórház-konszolidációból 1,5 milliárdot kapott az intézmény, aminek 65 százalékát ösztönző támogatásként kaptuk, amivel a gazdálkodást ismerték el.

– Harminc napon túli tartozása nincs az intézményünknek – hangsúlyozta dr. Adorján Gusztáv és megjegyezte: a kiszámítható és racionális gazdálkodás útján szeretnének továbbhaladni.

Több mint ötezren

– Tartósan emelkedik a munkatársaink létszáma, míg 2015-ben 4700, ma több mint 5100-an dolgoznak a hozzánk tartozó intézményekben – osztott meg újabb adatot a főigazgató. – Amire pedig méltán lehetünk büszkék, hogy szakdolgozóból és orvosból is egyre több választ minket, s többen lépnek be, mint amennyien a fluktuáció miatt távoznak – magyarázta dr. Adorján Gusztáv, s megjegyezte: ez egyértelműen jelzi, hogy erős a munkaerőmegtartó-képességük. A főigazgató utalt arra is, jelenleg még nem, de 6–10 év múlva már itt is számolni kell azzal, hogy ha nem tesznek semmit, akkor az ápolói, szakdolgozói állományban komoly hiány jelentkezhet. – Nem véletlenül indítottunk az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal közösen, illetve saját forrásból ápolói, szakápolói képzéseket olyan szakterületeken is, ahol országosan hiányzik a jól képzett munkaerő – fogalmazott a főigazgató.

– Jó érzés, és a magas szakmai színvonalú munkát is jelzi, hogy jelenleg 150 rezidensünk van. Szívesen választanak minket, és maradnak is nálunk a fiatal orvosok, ami a jövő szempontjából nagyon fontos – folytatta a főigazgató. S még egy adat, ami szakmai téren elismerésre méltó: a 38 osztály közül 25-ben – a szemészettől, a belgyógyászaton, a hematológián át a neurológiáig – indultak el olyan eljárások, vezettek be olyan kezeléseket, terápiákat, amelyek a betegellátás színvonalát és biztonságát növelik. Dr. Adorján Gusztáv külön kiemelte, hogy a gasztroenterológiai ellátásban elért kimagasló eredményeknek köszönhetően az I. Belgyógyászat a legmagasabb, 3-as progresszivitási szintet érte el.

Fejlesztések, tervek

– Befejezett fejlesztések, beruházások terén is volt minek örülnünk, hiszen valóra vált egy régi álom és a gyerekek birtokba vehetették a kórház területén épült óvodát, ami az önkormányzattal közös gondolkodás és együttműködés eredménye – mondta a főigazgató. Kiderült, mára az ovi olyan népszerű lett, hogy három csoportra való gyereket szeretnének ide járatni a szülők, akik a kórház dolgozói. Fontos volt a parkolóház átadása, ahogy azok a betegtolókocsik is, melyeket a városbál bevételéből kapott az intézményünk. Hat egészségfejlesztési iroda kezdte meg a munkát a megyében, fejlesztettük az infúziós labort, a központi sterilizálót, egy sikeres, határon átnyúló pályázatnak köszönhetően olyan eszközzel egészülhet ki a kardiológiai, érsebészeti ellátás, ami országosan is egyedülálló.

– Nagyon sok tervünk van, ami már biztos, hogy az egyik legmodernebb nővérszálló épülhet meg az oktatókórház területén. Keressük azokat a pályázati lehetőségeket és forrásokat, amelyből folytathatjuk a telephelyeinken a napelemes rendszerek kiépítését, korszerűsíthetjük az SZTK épületét, valamint a sebészeti tömböt is felújíthatjuk – említette dr. Adorján Gusztáv.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában