Helyi közélet

2018.12.04. 16:49

Kard helyett poharat ragadnak

Újfehértó - A pálinka lovagrendek tagjai azt szeretnék, hogy a minőség a mennyiség elé kerüljön.

Újfehértó - A pálinka lovagrendek tagjai azt szeretnék, hogy a minőség a mennyiség elé kerüljön.

A középkori elődeikhez hasonlóan lovagi erényeket csillogtatnak napjainkban a pálinka lovagrendek tagjai is. Segítik a rászorultakat, küzdenek a minőségi pálinka népszerűsítéséért. Igaz, ők már nem fegyverrel harcolnak a céljaik megvalósításáért, kardok helyett ők immár ,,félcentis” poharakat ragadnak.

Minőség, kapcsolat, egység

Mint a hétfői számunkban már beszámoltunk róla, szombaton Újfehértón nagyszabású ünnepséget rendeztek a Magyarországon és a határainkon túl működő pálinka lovagrendek a magyar pálinka napja alkalmából. A magyar pálinka napja december 6-án van, vagyis egybeesik a Mikulás napjával, s ez nem véletlen. Szent Miklós püspök ugyanis nemcsak a gyermekek, hanem a pálinkafőzők védőszentje is volt.

A 2004-ben alapított Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület (MPLE) kezdeményezésére lett 2006 óta Miklós napja a pálinka ünnepnapja, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a minőségi pálinka népszerűsítésére, ennek a nemzeti kincsnek a jelentőségére.

A Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület az érpataki Zsindelyes Pálinkafőzde Zrt. támogatásával szombaton a tizenharmadik ünnepséget rendezte meg az újfehértói görögkatolikus templomban.

Az ünnepség szentmisével kezdődött, amelyet Tóth András parókus celebrált.

– Szent Miklós összegyűjtött bennünket erre az ünnepségre. Jöttek lovagrendek keletről és nyugatról, hogy együtt felidézzük a magyar nép e kincsének fontosságát, felidézzük a pálinkát készítő emberek munkáját, örömét – mondta az atya, majd így folytatta: – Emlékszem, amikor első alkalommal találkoztunk Győrben a pálinka napja alkalmából. Olyan volt, mint amikor egy fát elültetünk, s várjuk, hogy növekedjen, termést hozzon. A kezdeti célokat felidézve eszembe jutnak olyan fogalmak, mint a minőség, a kapcsolat, az egység. A pálinkalovagok célja, hogy a minőség a mennyiség elé kerüljön, s ennek érdekében a minőség évről évre egyre jobb.

Folytatják a munkát

A szentmise után új lovagokat avatott fel Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület nagymestere. A lovaggá avatott személyek között volt dr. Nagy István agrárminiszter is, aki immár felavatott lovagként a következőket mondta:

– Megható és megtisztelő érzés ebben a szép templomban a lovagrend tagjává válni. Az újonnan megválasztott lovagtársaimmal együtt igyekszünk mi is hozzájárulni a célok megvalósulásához, átérezzük a felelősséget. Egyenként kicsik, erőtlenek vagyunk, de közösen nagy tettekre vagyunk képesek. A Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület a 2004-es megalapítása óta sok eredményt ért már el a pálinka népszerűsítésével és minőségével kapcsolatban. Mi új lovagok ígérjük, elősegítjük, erősítjük és tovább visszük a megkezdett munkát a pálinka sikere érdekében.

Gazdára találtak a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület által alapított Magyar Pálinkáért érdemrendek is. Az egyiket Barabás Attila, az MPLE nagymestere vehette át:

– Ez a kitüntetés további munkára ösztönöz engem és társaimat. Két fogalom jut az eszembe: hálaadás, fohászkodás. Én mindennap hálát mondok a pálinkáért, a világ egyik legértékesebb italáért. A magyarság történelme, kultúrája minden cseppjében benne van. A pálinka a nemzet imázsát hordozza.

MML


Adomány az egyesületnek

Megható pillanata volt az ünnepségnek, amikor a lovagrendek által összegyűjtött pénzadomány átadása következett. Az idén összegyűlt 1 millió 400 ezer forintot jelképesen a Magyar Pálinka Lovagrend két tagja, a házigazda és a háziasszony tisztségét is betöltő Papp József és Papp Józsefné adta át az újfehértói ,,Istenszülő Oltalma” Gyermekekért Egyesület képviselőinek. Az egyesület nevében Pallai Ágnes hálatelt szívvel mondott köszönetet. Kiemelte, hogy a Zsindelyes Pálinkafőzde Zrt. tulajdonosai és a város vállalkozásai korábban is segítették már az egyesületet, s az jó érzés, hogy van kikre számítaniuk.


[related-post post_id="4068021"]

[related-post post_id="4067423"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában