Helyi közélet

2018.12.17. 09:31

Kívül-belül megújult, és új funkciót is kapott a nagycserkeszi orvosi rendelő

Nagycserkesz - Hangulatos hóeséssel köszöntötte a december Nagycserkesz ünnepélyes eseményét szombaton: átadták a község szépen felújított és kibővített egészségházát.

Nagycserkesz - Hangulatos hóeséssel köszöntötte a december Nagycserkesz ünnepélyes eseményét szombaton: átadták a község szépen felújított és kibővített egészségházát.

Az épületben nem csak orvosi rendelő kapott helyet, itt juthatnak hozzá ezentúl a lakosok a fogorvosi és a védőnői ellátáshoz is. Több mint félszáz esztendőt vártak erre a cserkesziek, hiszen a régi önkormányzati orvosi rendelő 1952-ben épült, és bár háziorvosi rendelőnek és szolgálati lakásnak adott otthont, meglehetősen eljárt fölötte az idő.

Közel 60 millióból

Az immár magunk mögött hagyott múltra Kiss Józsefné, a település polgármestere tekintett vissza felvezetőjében, elmondva, hogy 2016-ban sikerült benyújtaniuk a pályázatot a megyei önkormányzattal konzorciumban, és rá egy esztendőre közel 60 millió forintos TOP-os forrásra tettek szert, amiből 2018-ra megépülhetett ez a szép, akadálymentesített egészségügyi komplexum. – Igaz, 5,5 milliós önerőre is szükség volt, aminek a többlettámogatása jelenleg az Államkincstárnál vár jóváhagyásra, de reméljük, ezt a pénzt is meg fogjuk kapni – tette hozzá a településvezető. Az ünnepélyes átadáson jelen volt dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője, a megyei közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár, Urszuly Sándorné, kálmánházi polgármester, valamint dr. Galambos Ildikó, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetője.

Seszták Oszkár nem csak gratulált a sikeres beruházáshoz – kiemelve, hogy sikerült jól sáfárkodni a megyei önkormányzat által kezelt döntési jogosultsággal –, de abbeli örömének is hangot adott, hogy a megyében szétosztható 90 milliárdos TOP-os forrásból számos ilyen fejlesztésnek lehettünk tanúi. Olyanoknak, amelyek a fiatalok helyben maradását erősítik.

Dr. Vinnai Győző köszöntőjében fontos és sikeres napnak nevezte a szombatit Nagycserkesz életében. – Habár sok kritika éri, én magam mégis úgy vélem, a világ 98 százaléka megirigyelhetné a magyarországi egészségügyet – fogalmazott a képviselő. Hozzátette, hogy 322 betöltetlen háziorvosi praxis van az országban, ugyanakkor Nyíregyháza környezetében egy sincs, esetleg csak ideiglenes jelleggel, és a megye sem áll rosszul.

A fiatalok helyben tartásáért

Mindezt most a kormány a Magyar Falu Programmal teszi teljesebbé, erősítve a vidék, vagyis az ötezer alatti lakosságszámú települések megtartóerejét. – A program célja, hogy ne maradjon 3-4 év után betöltetlen háziorvosi praxis, minden településen legyen valamiféle közösségi tér. A program a csokot vidékre is kiterjeszti, hogy a fiatal pályakezdők helyben maradjanak, további bölcsőde- és óvodaépítési projektek indulnak, és folytatódik a belterületi önkormányzati és alsóbbrendű utak felújítása, építése – zárta mondandóját.

Mindezek után, illetve a szalagátvágás előtt az egyházak képviselői megáldották az épületet. A gyógyításra szorulók a településhez 34 éve hűséges háziorvossal, dr. Bolek Katalinnal már ettől a héttől együtt örülhetnek a modern rendelőnek.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában