Helyi közélet

2018.12.13. 09:36

Megépülhet az új nővérszálló Nyíregyházán

Nyíregyháza - Háromszintes, 118 férőhelyes új nővérszálló épülhet meg Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Háromszintes, 118 férőhelyes új nővérszálló épülhet meg Nyíregyházán.

– A nyíregyházi nővérszálló a Jósa András Oktatókórház területén belül, a régi infektológia helyére kerül, a romos épületet ­természetesen lebontjuk, ugyanis az 1970-es években épített szerkezet statikailag és egyéb szempontból is elavult; felújítani már nem érdemes – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Adorján Gusztáv főigazgató, és sorolta tovább az új komplexum paramétereit.

Komfortos lakás helyben

– Szintenként 625 négyzetméteren – ami a három emelet területét tekintve majdnem 2000 négyzetmétert jelent – összesen 118 férőhelyet tudunk kialakítani dolgozóink számára: egyágyas, kettő-, és háromágyas garzonokat, össz­komfortos, jól felszerelt, új bútorokkal ellátott, barátságos kis lakásokat kell elképzelni.

A látványtervek elkészültek, s most, hogy a beruhá­záshoz szükséges forrás is zöld utat kapott, jövőre ­lete­hetjük a nővérszálló alapkövét. A főigazgató utalt dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének keddi bejelentésére, amely szerint: 2020-ig az ország 13 megyéjében 8,5 milliárd forint fordítható uniós forrásból nővérszállók építésére, felújítására.

A keretösszegből a nyíregyházi építkezésre 650 millió forintot szánnak, remélik, hogy ezzel is javulhat az egészségügyi dolgozók lakhatása.

– A jelenlegi, hetven férőhelyes szállónk most is 100 százalékos kihasználtsággal üzemel, ezért szükség van plusz férőhelyekre. Az egészségügyben a munkaerő-elvándorlást meg kell állítani, mert minden egyes egészségügyi dolgozóra szükség van itthon. S lám, azt tapasztaljuk, hogy a lakhatás biztosítása kulcsfontosságú feltétele a minőségi munkaerő megtartásának – jegyzete meg dr. Adorján Gusztáv.

Kedvezményes díjat terveznek

– Az egészségügy fejlesztése meglehetősen tág fogalom, amelybe nemcsak az infrastruktúra tartozik bele, hanem a szakdolgozók munka- és életkörülményeinek javítása, támogatása is. Egyébként az elmúlt időszakban a megyei egészségügyi intézményekben igyekeztünk felújítani a nővérszállókat: Nagykállóban, Mátészalkán energetikai korszerűsítéseken vannak túl, Fehérgyarmaton pedig a szolgálati lakások felújítására keressük a pályázati lehetőséget – fűzte hozzá a főigazgató.

KO


[related-post post_id="4077894"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában