Helyi közélet

2018.12.21. 16:30

Most is igénylik a törődést

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A melegebb helyen könnyen elszaporodhatnak a kártevők és megtámadhatnak más növényeket.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A melegebb helyen könnyen elszaporodhatnak a kártevők és megtámadhatnak más növényeket.

Visszavonhatatlanul itt a tél. Dézsás, cserepes dísznövényeink téli elhelyezéséről már egy-két hónappal korábban gondoskodnunk kellett. Épp ezért szerencsés, ha valakinek van virágháza, mert itt ideálisabb körülmények között tudhatja kedvenceit, mint az, akinek a növényei szobahőmérsékleten kell, hogy átvészeljék a téli hónapokat. A beteleltetés és az átteleltetés nem is olyan könnyű feladat. A lakásunk a dísznövények számára meleg és alacsony páratartalmú, ezért igyekezzünk párásítani, permetezni és kissé lejjebb venni a hőfokszabályzót.

A télikertben, virágházban telelő cserepes növények legtöbbje most javában téli álmát alussza. Ám vannak, melyek mégsem, mert éppen most, kicsit megpihenve is szeretik meghálálni az eddigi gondoskodást.

Szirmot bontottak

– Így történt most ez az én narancsliliomjaimmal, azaz a klíviával és a bókoló fajtával, hiszen éppen most növesztettek virágszárat és bontottak szirmot, feltűnést keltve a sok zöld növényem között. Gyakran előfordul, hogy ez a növény a nyár folyamán egyszer már kivirágzott, így kétszer is megörvendeztet bennünket virágaival – mondta lapunknak a baktalórántházi Némethné Csubák Éva, aki az úgynevezett beteleltetésről is szól lapunknak.

– Első lépésként alaposan vizsgáljuk át a leveleket, a törzset, nincsenek-e rajta kár­tevők, nem fertőzött-e a növény. Ha észreveszünk ilyen jeleket, a fertőzött részeket távolítsuk el. Ez azért fontos, mert a melegebb helyen könnyen elszaporodhatnak a kártevők és az egészséges részeket, sőt más növényeket is megtámadhatnak. Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg világos helyre tegyük a növényeket, ellenkező esetben a hajtások megnyúlnak, gyengék lesznek és a növény elveszíti egészséges formáját, színét. Teleltetés ideje alatt ne tápoldatozzuk, ekkor a növények nyugalmi állapotban vannak. Már a teleltetés megkezdése előtt mérsékelni kell a tápoldatozás és az öntözés mennyiségét is. Érdemes megtisztítani a növényt a portól, a szennyeződésektől, a száraz levelektől is. Erről a FitoLand Kertészet honlapján olvastam.

– A Konyhasziget Magazinban pedig arról, hogy a muskátlival beültetett balkonládákat és a még hordozható súlyú dézsában tartott leandereket, kínai hibiszkuszokat, enciánfákat, citromfákat, kefevirágot, sétányrózsát, szerelemvirágot, fuksziát, klíviát, angyaltrombitát, jukkát, aráliát, golgotavirágot, szobahársot, selyemmályvát, szobafenyőt, fikuszokat stb. a kertből, teraszról bevihetjük, és számukra optimális környezetet biztosítva átteleltethetjük – tette hozzá Némethné Csubák Éva.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában