Helyi közélet

2018.12.08. 15:12

Tüzet oltanak, mentenek

Nyíregyháza - Tűzoltáshoz és műszaki mentéshez szükséges eszközöket kaptak az önkéntes és az önkormányzati tűzoltók.

Nyíregyháza - Tűzoltáshoz és műszaki mentéshez szükséges eszközöket kaptak az önkéntes és az önkormányzati tűzoltók.

– Mentőkötelek, Honda szivattyú, sugárcső, osztó, láncfűrész, csapszegvágó – sorolt lapunknak néhányat azokból az eszközökből Rubóczki Zoltán, amit a tűzoltási és mentési feladatok során hasznosíthatnak.

Csaknem 50 millió forint támogatást kaptak a megyei tűzoltó egyesületek, mentőszervezetek." Nagy József

A megalakulásának 95., és újjáalakulásának 10. évfordulóját idén ünneplő Ajaki Tűzoltó Egyesület parancsnoka elmondta: jelenleg 40 tagjuk van, Ajakon és a hozzá tartozó külterületeken, valamint a szomszédos településeken látják el az önkéntes tűzvédelmet. Megelőző tevékenységet is végeznek, és a Várda 23 Járási Mentőcsoport tagjaként beavatkozásokon is részt vesznek. – Ezek az tűzoltási és mentési eszközök fontosak az önkéntes egyesületek munkájához – hangsúlyozta a parancsnok, aki a katasztrófavédelem hivatásos állományának is tagja.

Csaknem egymilliárd forint

Az idén hatszázmillió forintra pályázhattak az önkéntes tűzoltó egyesületek, ebből megyénk 29 egyesülete 22 millió forint támogatást nyert el – számszerűsítette az eredményeket Nagy József tűzoltó ezredes pénteken, amikor a támogatásból megvásárolt eszközöket átvehették az egyesületek képviselői.

– Százmilliót a mentőszervezetek között osztottak szét, ebből 6 millió forint jutott megyénkbe – folytatta a katasztrófavédelem megyei igazgató-helyettese. Kiemelte, ebben az évben először az önkormányzati tűzoltóságok számára is megnyílt a pályázat lehetősége, összesen kétszázhuszonötmillió forintra nyújthattak be igényt, s ebből a megyénk hat önkormányzati tűzoltó egyesülete nyert el 22 millió forintot. A felszerelések és eszközök mellett a szervezetek pályázhattak szertárfejlesztésre, -felújításra, pályaalkalmassági vizsgákra, illetve a működésükhöz is igényelhettek forrást a Magyar Tűzoltó Szövetség és a BM OKF közös pályázatán.

Munkájuk fontossága

A tűzvédelem az önkéntesek nélkül nem lenne teljes, a beavatkozásoknál rájuk éppen annyira szükség van, mint a hivatásos erőkre. A munkájuk megköveteli, hogy jól felszerelt eszközpark álljon a rendelkezésükre. Közös érdek, hogy helyben, a lehető leggyorsabb érkezzen meg a segítség – mondta Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, hozzátéve: az idén eddig 2973 vonulás volt a megyében, s ennek több mint 10 százalékához önkéntes vagy önkormányzati tűzoltók érkeztek, ami pontosan jelzi, milyen fontos a munkájuk.

Kitért arra is, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 36 tűzoltó egyesületéből 34 kötött együttműködési megállapodást a működési területük szerint illetékes hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal. Leskovics Zoltán a következő időszak feladatának nevezte, hogy minél több eddig beszerzett eszköz felülvizsgálata megtörténjen, a hiányzó szakmai képesítéseket pedig minél többen megszerezzék, mert ezekkel előrébb lehet lépni a kategóriákban.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában