Helyi közélet

2019.01.25. 13:05

A sorok között is olvasnak

Nyíregyháza - Ahol az olvasás csendes magányából átlépnek a gondolatok és érzések megosztásának közös terébe…

Nyíregyháza - Ahol az olvasás csendes magányából átlépnek a gondolatok és érzések megosztásának közös terébe…

„Óh ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell, hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember: mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember – így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember.” Babits szép gondolataival vallom, hogy kell a könyv, ez az ünnepi alkalom is bizonyítja: megtartó, közösségformáló erő az olvasás – nyitotta meg a megyei könyvtárban működő, 5. születésnapját ünneplő Móricz Zsigmond Olvasókör jubileumi rendezvényét dr. Bihari Albertné Jolika.

Az alapító körvezető elmondta: 2014. január 17-én, a magyar kultúra napjához közeledve alakult meg az olvasókör a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület égisze alatt, s mára legalább annyi tagot, vendéget tudhat a köreiben, mint amennyi foglalkozást szervezett: több mint félszázat!

– A kezdeményezésemhez akkoriban az egyesület 3o irodalomkedvelője csatlakozott, köztük Gerliczki András irodalomtörténész is, aki vállalta a kör közös vezetését. Egy olyan közösség megteremtését tűztük ki célul, amelyben az olvasás csendes magányából átlépünk a gondolatok és érzések megosztásának közös terébe, kérdezhetünk és válaszolhatunk, olvashatunk a sorok között.

Mellőzött remekművek

– A havonta egy alkalommal tartott összejöveteleinken minden korosztály képviselteti magát a fiataloktól a nyugdíjasokig. A terítékre kerülő témáink között elsősorban a közismert klasszikusok, a kortárs irodalom, a helyi szerzők alkotásai, de esetenként elfeledett vagy éppen mellőzött remekművek szerepelnek. Az alakuló ülésünkön – névadónk iránti tiszteletből – a Légy jó mindhalálig című regényről folytattunk élénk eszmecserét, kifejtve a mára is érvényes üzenetét, majd számos más klasszikus művét tettük nagyító alá – mesélte dr. Bihari Albertné, majd hosszasan sorolta, miként emlékeztek meg a klasszikus helyi és országos jelentőségű írók, költők évfordulójáról.

A kortárs irodalom jeles alkotói sem maradtak ki az izgalmas szellemi csemegét kínáló találkozókból, így a Móricz Zsigmond Olvasókör tagjai megismerkedhettek Csabai László két novellájával és a Szindbád-trilógiával, Tompa Andreával, valamint Ljudmila Ulickaja és Alice Munro Nobel-díjas írónőkkel. Húsvéthoz közeledve többek között Karinthy Frigyes: Barabbás című novellájával hangolódtak az ünnepre, az adventi időszakban Tolsztoj: Két öreg című novellája segítette a lelkek ünneplőbe öltöztetését.

Naplót vezet az olvasókör

– Vendégelőadókat is hívunk egy-egy téma feldolgozására, programjaink színesítésére, számos új könyvet mutattunk be. Az előadott, felolvasott versek, olvasmányajánlók, irodalmi rejtvények, a meghívott együttesek, énekesek, versmondók minden alkalommal meghitté, hangulatossá tették az együttléteinket. Másfél éve Csabai Lászlóval közösen vezetjük az olvasókört, a találkozók témáiról naplót vezetünk. Eseményeinkről rendszeresen hírt ad a helyi média, így a Kelet-Magyarország is.

– Reméljük, hogy az olvasás szeretete, az anyanyelv ápolása mellett a magyar kulturális örökség megőrzésével és továbbadásával hozzájárulhatunk az elkövetkezendő nemzedék szebb jövőjéhez. S bár a ráncok kialakulását nem előzhetjük meg azzal, ha faljuk az oldalakat, egy könyvklub segíthet a fiatalság megőrzésében: fantázia, szociális kapcsolatok, beszélgetések, viták és elmélkedések egy jó könyvről, mi kellhet még? – summázta Jolika.

Gyermekként is a Keletben

Mielőtt megzenésített verseit előadta volna az AdHoc Team, tortát vágott és pezsgőt bontott volna a jubiláló olvasókör, a szellemi műhely egyik új tagja, a Nyírmihálydiban élő Kremniczky Károlyné olvasta fel szívhez szóló köszön(t)őlevelét, amelyben az állt: az impozáns könyvtár, annak sokrétű kínálata, szolgáltatásai, programjai, az ott működő olvasókör szinte hívogatja a tanulni, kulturálódni, tájékozódni és kikapcsolódni vágyókat.

– A könyv jó barát: nem használ ki, nem csap be, ha unatkozol, lefoglal, ha fáradt vagy, kikapcsol. Élményt ad, elgondolkodtat, elvarázsol, ismeretet bővít, átlényegít, tanít, nevel, szórakoztat. Az 5 éves olvasókör teljesebbé és gazdagabbá teszi tagjai életét. Itt nincs versengés, rivalizálás, nem a pénzről szól. Azonos az idelátogatók érdeklődése, értékrendje, közös nevezőnk az irodalom szeretete, az alkotás vágya. Egy ilyen csoportba járni felemelő érzés, hasznos program, remek hobbi.

Az elért eredményekben nem kis szerepe van az olvasókör vezetőjének, dr. Bihariné Jolikának, akiről az 1960-as években Nyírbogát legolvasottabb kislányaként írt a Kelet–Magyarország, s azóta lelkiismeretes, precíz munkájával beírta magát a megyei közélet és könyvtár történelemkönyvébe.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában