Helyi közélet

2019.01.29. 17:28

Almapiac: Az összefogás a kulcs

Vásárosnamény - Kötelezően előírnák a feldolgozóknak, hogy előzetesen leszerződjenek a gazdákkal.

Vásárosnamény - Kötelezően előírnák a feldolgozóknak, hogy előzetesen leszerződjenek a gazdákkal.

Agrárfórumra invitálta a régió gazdálkodóit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága. A vásárosnaményi konferencia fókuszában a Közös Agrárpolitika, a hazai agrárium jövője, az uniós támogatások szerkezeti változása, illetve a tavaly nyári almakrízis állt.

A helyi művelődési központban megrendezett keddi fórumon a vendégeket Filep Sándor vásárosnaményi polgármester köszöntötte, majd Rácz Imre, a NAK megyei elnöke nyitotta meg a tanácskozást.

A fórum vendége volt dr. Nagy István agrárminiszter is, aki elmondta: nemsokára beterjesztenek egy törvényjavaslatot, mely kötelezően előírja a feldolgozócégeknek, hogy a szezon előtt már kötelesek a gazdákkal szerződést kötni, az előzetes kontraktusba pedig bele kell foglalni, több objektív elem közt, a felvásárlási árat is.

– Egy biztos: mindennek alapja az összefogás, enélkül nem lehet sikereket elérni. Tavaly nyáron bebizonyosodott, hogy összefogás nélkül nem lehet sikereket elérni az almapiacon. Azt viszont a gazdáknak is tudomásul kell venniük: az nem működik, mivel uniós jogszabályokba ütközik, hogy az állam a zsebébe nyúl és megépít egy feldolgozóüzemet. Az viszont járható út, hogy a gazdálkodók egy közös befektetés során létrehoznak egy feldolgozóüzemet. Ehhez persze rendkívüli összefogás szükséges, úgy látjuk, ez lehet a járható út – emelte ki az agrárminiszter, majd hozzátette: azon dolgoznak, hogy 2020 után se csökkenjen az uniós támogatások mértéke.

- Jelenleg a szövetségkeresés időszakában vagyunk, de minden erőnkkel a hazai gazdák érdekeit tartjuk szem előtt – mondta dr. Nagy István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában