Helyi közélet

2019.01.12. 13:18

Az államtitkár kiadta a „vörös kód” figyelmeztetést

Nyíregyháza - A nem hajléktalanokat segítő bentlakásos intézményeket is meg kell nyitni az otthon nélkül maradtak előtt.

Nyíregyháza - A nem hajléktalanokat segítő bentlakásos intézményeket is meg kell nyitni az otthon nélkül maradtak előtt.

– Télen a legveszélyeztetettebbek az otthon nélkül maradtak, az idős, egyedül élő emberek, a szenvedélybetegek, a nem hajléktalan, de nagy szegénységben élő családok, valamint a külterületen élők – sorolta dr. Szoboszlai Katalin, kikre kell kiemelt figyelmet fordítani a téli időszakban. – Akkor lép életbe a vörös figyelmeztetés – amit az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára ad ki –, ha az Országos Meteorológiai Szolgálat szélsőséges időjárást jelez, most az észak-magyarországi és az észak-alföldi régióra adták ki a jelzést.

– Ilyenkor a nem hajléktalanokat segítő bentlakásos intézményeket is meg kell nyitni az otthon nélkül maradtak előtt, ha a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer már nem tudja fogadni a segítségre szorulókat – magyarázta a Periféria Egyesület elnöke, s kitért rá: a megyében nemcsak a Nyíregyházán működő, de több vidéki intézmény is jelezte, extrém hidegben átmenetileg be tudnak fogadni rászorulókat. Az előzetes felmérések és egyeztetések alapján tudjuk, hogy hol, hány embert lehet elhelyezni.

Éjjel-nappal készenlét

– Utcai hajléktalanellátással foglalkozó egyesületként a téli hónapokban arra törekszünk, hogy mindenkit védett helyre szállítsuk. A krízisautó két szakemberrel napi 24 órában folyamatos készenlétben van, a szintén éjjel-nappal hívható (42/504-618) regionális diszpécserszolgálat a bejelentések alapján indítja az autót, hogy a lehető leghamarabb megérkezzen a segítség – említette a szakember. – Amennyiben kritikus helyzetben lévő, nem hajléktalan emberről érkezik hozzánk bejelentés, akkor a krízisautó kimegy ezekre a helyekre is, és a munkatársaink az ott tapasztaltak alapján megteszik a szükséges lépéseket a további (egészségügyi, szociális) ellátás érdekében, ami a települési önkormányzatok feladata – tette hozzá dr. Szoboszlai Katalin.

Figyeljünk másokra!

– Nagyon fontos kiemelni, hogy a krízisidőszak nemcsak az otthontalanokat hozhatja életveszélyes helyzetbe, hanem a fűtetlen, hideg otthonokban, épületekben élőket, idős embereket is, így fokozottan kell figyelni rájuk is – hangsúlyozta dr. Szoboszlai Katalin. – Kérjük a lakosságot, ha a téli időszakban hajléktalan emberrel találkoznak, vagy tudják, hogy a környezetükben segítségre szoruló, veszélyeztetett körülmények között élő ember, család van, értesítsék a diszpécserszolgálatot.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában