Helyi közélet

2019.01.25. 16:51

Betároltak a gazdálkodók

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ismét megjelenhetnek a vásárlók a magyar almapiacon.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ismét megjelenhetnek a vásárlók a magyar almapiacon.

– A kereslet élénkülését részben a tőlünk északabbra fekvő országokban tapasztalt hóhelyzetnek köszönhetik a hazai termelők, a Lengyelországba készülő felvásárlók ugyanis sok esetben inkább hazánkból viszik el a gyümölcsöt. Az étkezési minőség forgalma mellett pedig akár még az ipari feldolgozás is újra beindulhat – fogalmazott dr. Takács Ferenc az Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) elnöke. Hozzátette: a hazai almater­mesztőknek nem a tavalyi volt a legjobb évük. Bár rekordmennyiség termett a gyümölcsből az országban, az alacsony árak és a kereslethiány miatt nehézkes volt az értékesítés. Az étkezési almáért sem tolongtak a felvásárlók, így jelentős mennyiséget tároltak be a gazdálkodók.

Az ár kérdéses

– Jelenleg több ezer tonna betárolt almával rendelkezünk, aminek az értékesítése nincs veszélyben, az ár viszont annál inkább kérdéses – adott helyzetelemzést a nyírtassi Alma Trade Kft. szemszögéből Juhász József. Az ügyvezető szerint nem mondható el, hogy jelentős javulás történt volna az almapiacon. A kedvezőtlen helyzetet alapvetően két dolog generálja: az egyik a lengyel alma „nyomása”, ami nem csak a belföldi helyzetet rontja, hanem az exportpiacokat is, beszéljünk akár a Baltikumról, Nyugat-Európáról vagy a közel-keleti országokról. Most Magyarországon a lengyel alma 55 forint/kilo­grammos áron érhető el, a belföldi árak pedig almafajtától függően nettó 50-80 forint körül mozognak, az ipari alma ára 15 forint/kilogramm.

Sokan betároltak

– A másik probléma abból fakad, hogy a betakarítási szezon közben jelentkező borzasztóan alacsony felvásárlási árak következtében a legtöbb termelő megpróbálta valamilyen formában betárolni az almáját, bízva abban, hogy később talán majd jobb piaci árakat tud elérni. Sok esetben viszont a betárolt alma nagyon gyors minőségi romláson ment keresztül, köszönhetően az esetleges késői betakarításnak vagy a korszerűtlen hűtőtárolásnak. Az így betárolt alma jelentős része már nem étkezési minőségű, de mégis nagyon olcsó almaként jelent konkurenciát a valóban étkezési minőségű gyümölcsnek – fogalmazott Juhász József. A helyzet javulására talán március környékén lehet majd számítani, amikor már „kikopnak” az elavult hűtökben tárolt gyümölcsök.

– Olyan szektorban dolgozunk, ahol a költségeinket 90 százalékosan tudjuk csak megbecsülni, és általában a szezon közben nőnek, a bevételeink, pedig adott esetben nem érik el az előre tervezett 30-40 százalékát sem. Hosszú távon tervezni és fejleszteni így nagyon nehéz. A hektikusság kiküszöbölésére egy valós termelői összefogás és hozzá igazított, célzott kormányzati támogatás tudna segíteni. A fogyasztás élénkítésének jó eszköze lenne a húsiparhoz hasonló áfacsökkentés is, ami jelentős mértékben tudná mérsékelni a polcra került alma árait, ez pedig segítene abban, hogy a termelői és a fogyasztói árak közötti óriási különbség csökkenjen – tekintett előre az Alma Trade Kft. ügyvezetője.

Inkább értékmentés

Az elmúlt évek folyamatos fejlesztései ellenére sem elég jelenleg a gazdák rendelkezésére álló tároló- és hűtőház-kapacitás, már a tárolók folyosóin is almát helyeztek el – mondta lapunknak Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. November első feléig 55-60 forint/kilogramm volt a termelői ár, de nem igazán volt rá kereslet. – A jelenlegi becslések országosan mintegy 130-140 ezer tonnás betárolt készletről szólnak. Sajnos a termés egy része a minőség miatt nehezen tárolható. Általánosságban elmondható, hogy minden almafajta túlérett egy kicsit, ezért inkább egy értékmentés folyt, mint tudatos tárolás – összegzett Rácz Imre megyei elnök.

TG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában