Helyi közélet

2019.01.02. 16:21

Egyes zebrák okosabbak lettek

Nyíregyháza - Az ország több pontján az intelligens gyalogosvédelmi rendszer a közlekedők biztonságát szolgálja.

Nyíregyháza - Az ország több pontján az intelligens gyalogosvédelmi rendszer a közlekedők biztonságát szolgálja.

Ha különleges zebrát akart látni valaki Nyíregyházán eddig, akkor az állatparkba vezetett az útja. Immár nem kell Sóstógyógyfürdőig kimennie, ha okos­zebrára lenne kíváncsi, elég a Korányi Frigyes utcáig eljutnia. Természetesen nem idegenforgalmi látványosságról van szó, hanem egy praktikus újításról, ami a közlekedők javát, biztonságát szolgálja nap mint nap.

Pályázni lehetett

Az okoszebra nem Nyíregyházán ugrott elő az ismeretlenség homályából, országosan elterjedt, de még bőven van rá igény. A SafeCross gyalogátkelőhelyre pályázni lehetett, 2018-ban ennek keretében tíz okoszebra létesült hazánkban.

– Hatástanulmány előzte meg az intelligens gyalogosvédelmi rendszer kiépítését. A város egyik legveszélyesebb átkelőhelyén kezdeményeztük a megvalósítását. Mindenképpen olyan helyet akartunk kiválasztani, amelyik forgalmas és igényli a beavatkozást – jelentette ki dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A Korányi Frigyes utcai gyalogátkelőhely a lakótelep, a piac közelében van, és a temető miatt is nagy a gyalogosforgalom a négysávos útnál. Korábban piros zebra is volt ezen a helyen, most a villogó fény még inkább felhívja a gépkocsivezetők figyelmét a fokozott óvatosságra.

– A SafeCross olyan közlekedésbiztonsági rendszer, mely az útburkolatban elhelyezett, aktív LED-prizmák segítségével villogó fénnyel figyelmezteti az autósokat arra, hogy a zebrán gyalogos(ok) halad(nak) át – említette Olt Boglárka, a Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője. Az alapítvány egyik fő célkitűzése a baleset-megelőzés, a gyalogosok védelme. – Az elmúlt másfél évben közel 1500 embert ütöttek el a zebrákon országszerte. A kijelölt gyalogátkelőhelyek a városi közlekedésben azok a helyek, ahol a leggyakrabban fordulnak elő balesetveszélyes helyzetek. Egy Debrecenbe telepített okoszebránál vizsgálta az önkormányzat a megállási hajlandóságot. Az okoszebra telepítése előtt ez 55 százalék volt, két hétre rá 65 százalékra emelkedett, két hónap múlva pedig már 76 százalékos volt a megállási hajlandóság. Ezért is okos a zebra…

LTL


[related-post post_id="4085321"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában