Helyi közélet

2019.01.26. 13:17

Egyre ragyogóbb fiatal csillagok

Hodász, Paszab - Zsigerből zenél a négy tehetséges tinédzser, akik még sokra vihetik.

Hodász, Paszab - Zsigerből zenél a négy tehetséges tinédzser, akik még sokra vihetik.

Nem volt éppen csiri-biri ötlet, amikor három éve megalakult a Terne Cserhaja (Fiatal Csillagok) csoport Biriben, a Dankó Pista-gimnáziumban. A remek kezdeményezés olyannyira bevált és kiteljesedett, hogy mára már kellő rutint szereztek, és több hazai és külföldi találkozón is bizonyítottak a „drámások”. Azóta a hasonló nevű, négy fős, zömmel autentikus zenére specializálódott társaság is járja a maga útját, és ahol fellépnek, ott garantált a jó hangulat.

Zsigerből jön minden, és ettől király az egész." Balázs Sándor

Igazi örömzene

– A Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola (VLAMI) és a Dankó Pista-gimnázium Vers lábakon elnevezésű tehetséggondozó programja biztosította a hátteret a csoport létrehozásához, működéséhez – említette Demarcsek Zsuzsa, aki a Terne Cserhaja megismertetésében oroszlánrészt vállalt. Az Országos Diákszínjátszó Találkozón mutatkoztak be a nagyközönség előtt, majd a fővárosi Nemes Nagy Fesztiválon, utána a pécsi POSZT OFF-rendezvényen szerepeltek. A Cigánymandala című előadással arany minősítést és több különdíjat nyertek az országos találkozón, utána a németországi Friedrichshafen városában Magyarországot képviselték a nemzetközi színjátszófesztiválon.

A Terna Cserhaja együttest a paszabi Dancs Lajos és Oláh József, valamint a hodászi Kozák Béla és Balázs Sándor alkotják. Nem csak a színpadon, hanem azon kívül is baráti közösséget alkotnak.

– Igazi örömzene a mienk. Nagyon szeretjük azt, amit csinálunk, és odafigyelünk egymásra. Mindenki egyenlő, egy jó csapatot alkotunk – említette Herceg, azaz Balázs Sándor.

– Demarcsek Zsuzsának köszönhetjük, hogy megalakultunk. Mindannyian Biribe járunk, a Dankó Pista-gimnáziumban egy színdarab hozott össze bennünket – fűzte hozzá Dancs Lajos.

A kajon hangja

Rokoni szállal kötődik a Parno Graszt együtteshez Oláh József, aki tamburázik:

– Ez hagyományos cigányhangszer öt húrral. Talán azt is jelképezi, hogy mi egy húron pendülünk.

Kozák Béla úgy énekel, hogy közben rajta ücsörög a hangszerén:

– A kajon a kanna modern változata. Ennek a hangja is hozzátartozik a Terne Cserhaja stílusvilágához. Tudjuk, hogy van még mit tanulnunk, de motiváltak vagyunk. Szeretnénk minél több helyre eljutni, hogy átadjuk a közönségünknek a Fiatal Csillagok-érzést. A televíziós tehetségkutató műsorokba nem jelentkeztünk, nekünk az a lényeg, hogy jó hangulatot teremtsünk a fellépéseinkkel.

– Nálunk zsigerből jön minden, és ettől király az egész – állapította meg végezetül Herceg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában