Helyi közélet

2019.01.05. 09:12

Életmódváltás: csak tudatosan!

Nyíregyháza - A legfontosabb, hogy olyan célunk legyen, amely reális és elérhető számunkra.

Nyíregyháza - A legfontosabb, hogy olyan célunk legyen, amely reális és elérhető számunkra.

Minden év elején elhatározzuk, hogy többet fogunk mozogni, sportolni, egészségesebben fogunk élni, táplálkozni. Sokan az internet világából próbálnak megoldást találni. Csodaszereket keresünk, amelytől leolvadnak a felszedett kilók, varázskapszulákat, melyek sportolás, mozgás nélkül ígérnek örök fiatalságot.

Az igazság az, hogy nem léteznek ilyen szerek! Az egészséges életmód kialakításához szükséges állomásokat nem kerülhetjük ki. A legfontosabb, hogy olyan célunk legyen, amely reális és elérhető.

Szilveszterkor sokszor teszünk fogadalmakat, ám ezek egy része sajnálatos módon hamar elkopik. Van, amikor kisebb apróságokat akarunk megváltoztatni az életünkben, és van, amikor igazán nagy dolgokra szánjuk el magunkat.

Nem minden étrend jó mindenkinek." Horváth Péter

Egy statisztika szerint az Egyesült Államokban a lakosság 37 százaléka rendszeres sportolást, 13 százaléka rendszeres táplálkozást, 7 százalék pedig a káros szenvedélyek elhagyását fogadja meg, és ezek az arányok máshol is hasonlóak. Általában tehát az életmódbeli változások szerepelnek a legfontosabb célok között. Ha ezeket tényleg be akarjuk tartani, nem árt pár dologra odafigyelni.

Elérhető célunk legyen

Akár testmozgás, akár fogyókúra (a legjobb persze a kettő kombinálása): a lényeg, hogy ne drasztikus, önsanyargató módszerekkel kezdjünk bele. Testünk teljes joggal ellenáll majd a hirtelen jött kalóriamegvonásnak vagy a túlzott terhelésnek, így nem csak a gyors és látványos siker marad el, de még a sérülés és rosszullét kockázata is erőteljesen megnő. Inkább kezdjünk óvatos duhajként: heti 2-3 egyórás edzés bőven elegendő, étrendünk megváltoztatásához pedig tökéletes első lépés, ha beiktatjuk az eddig kihagyott reggelit a napunkba. A többi lépés már sokkal könnyebb lesz, csak figyeljünk oda, hogy mire hogyan reagál a testünk! Emellett egy dietetikus vagy egy személyi edző is sokat segíthet a teljes életmódváltás megtervezésében.

– Általában minden év elején elhatározzuk, hogy az idén többet fogunk mozogni, sportolni, egészségesebben fogunk élni, táplálkozni. Sokan az internet világából próbálnak megoldást találni. Csodaszereket keresünk, amelyektől leolvadnak a felszedett kilók, varázskapszulákat, melyek sportolás, mozgás nélkül ígérnek eredményeket. Az igazság azonban az, hogy nem léteznek ilyen szerek. Az egészséges élet kialakításához és megtartásához szükséges állomásokat nem kerülhetjük ki. Hogyan kezdjünk hozzá? A legfontosabb, hogy olyan célunk legyen, amely reális és elérhető. Ne akarjunk 20 kilogrammot fogyni 2 hét alatt – figyelmeztet Horváth Péter egészségfejlesztő-életmódszakértő.

– Egy nem kivitelezhető cél esetén már az elején elmegy a kedvünk az életmódváltástól. Legyen egy tervünk arról, hogyan fogjuk megvalósítani elképzeléseinket! Szükségünk van egy jó étkezési tervre is. Az interneten lehet találni ezerféle étrendet, fogyókúrákat, mégis óva intenék ezektől mindenkit. Nem minden étrend jó mindenkinek. Pontos számítások (energiaszükséglet, tápanyag-meghatározás) kellenek egy jó személyre szabott étrendhez.

Fontos a jó minőségű alapanyag

– Alapelvként alkalmazható, hogy kerüljük a cukros ételeket, italokat, fogyasszunk jó minőségű alapanyagokból készült ételeket, együnk sok gyümölcsöt és igyunk megfelelő mennyiségű vizet. Arra biztatok mindenkit, aki szeretne életmódot váltani, hogy keressen fel szakembert táplálkozási terve elkészítéséhez. Az egészséges életmód eléréséhez és fenntartásához rendszeresen kell mozognunk. Itt is nagyon fontos a személyre szabott edzésterv, hiszen egy évek óta nem sportoló, jelentős súlytöbblettel rendelkező embernek fokozatosan kell terhelnie a testét, keringési rendszerét. Ahogy edzettségi állapota fokozatosan fejlődik, úgy lehet növelni az edzésterhelést és az intenzitást.

Szakemberhez fordult

– Törekedjünk arra, hogy minél többet mozogjunk a szabad levegőn: tempós séta, túrázás, kocogás, futás, kerékpározás, mind a feltöltődésünk szolgálja. Ami nagyon fontos: olyan sportágat űzzünk, amelyben jól érezzük magunkat és sikerélményünk van. Ez segít bennünket abban, hogy várjuk a következő edzést és mentálisan is építő hatást gyakorol ránk a sportolás közbeni siker élménye. Motivációként velünk tarthat családtagunk, barátunk, közösen lehet biztatni és motiválni egymást – tette hozzá Horváth Péter.

Kántor Erika a napokban kezdett el konditerembe járni.

– Az én életemben is jelen volt a rendszeres testmozgás, rengeteget futottam, azonban a táplálkozásomra nem tudtam figyelni és így bizony küzdöttem a kilókkal. Ezért határoztam el, hogy szakemberhez fordulok, aki nemcsak a súlyzós edzéseimet koordinálja, hanem a megfelelő étrend összeállításában is a segítségemre van – mondta Erika.

- BB -


Idősebb korban is bátran elkezdhető

– Időskorban erősítenünk kell szív- és keringési rendszerünket, ízületeinket és izomzatunkat, hiszen 50 év felett folyamatosan veszítünk testünk ruganyosságából, ellenálló képességéből külső erőhatásokkal szemben és a betegségek is gyorsabban győzedelmeskedhetnek felettünk – mondja Horváth Péter. – Hogyan kezdjünk hozzá mozgásprogramunkhoz? A lépcsőzetes intenzitásnövelés ajánlott, mozogjunk, sétáljunk naponta 10-20 percet a szabad levegőn, miután könnyedén tudjuk teljesíteni az időtartamot, növelhetjük 30-40 percre. Nem csak az időtartamot változtathatjuk meg, az intenzitás is lényeges mozgásprogramunk során. A laza, kényelmes sétához szervezetünk gyorsan alkalmazkodik, ilyenkor lehet a sebességünkön növelni, illetve a terepviszonyokon is változtathatunk, a sík terepet felválthatjuk változó útviszonyokkal, emelkedős szakaszokkal.


[related-post post_id="4048401"]

[related-post post_id="3862492"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában