Helyi közélet

2019.01.28. 17:30

Lemezbörze: van, ami nem megy ki a divatból

Nyíregyháza - Ismét várják a zenerajongókat és bakelitmániásokat a februári börzére.

Nyíregyháza - Ismét várják a zenerajongókat és bakelitmániásokat a februári börzére.

Ha valakit egyszer elkap a gyűjtőszenvedély, nincs megállás: vannak, akik régi kincseket keresnek, vannak, kik ritkaságokat csíp­nek el, míg mások egy-egy előadó összes kiadott albumát megpróbálják begyűjteni a bakelitbörzéken. Sokan már élesítik a korongokat a következő nyíregyházi média és zenebörzére, melyet február 9-én tartanak a Váci Mihály Kulturális Központban.

Zene, hangulat, élmény

– Először a ’90-es évek végén kezdtem gyűjteni bakelitlemezeket, majd többévnyi szünet után 5-6 évvel ezelőtt ismét nekiláttam kutatni a régiségeket: a specialitásom a ’70–’80-as évek magyar popzenéi – idézte fel Ferenczi Zoltán, hogyan lett állandó börzelátogató. Szerinte azért is éli újra fénykorát a vinyl – szinte minden korosztályt vonz az „antik” zenehallgatás –, mert a zenei hangzás bakeliten az igazi…

– Sokan úgy érzik, nincs rajta semmi kozmetika, őszinte, a felvétel pici alapzaja, a lemezjátszó tűjének sercegése sajátos hangzást nyújt, sokkal felfedezhetőbbek, kicsengőbbek a hangszerek, mint más hordozókon. Feltenni egy lemezt annyit jelent, hogy foglalkozunk a zenehallgatással, közben odafigyelünk rá, s míg másik oldalára fordítjuk a lemezt, agyunk feldolgozza az előző 40-45 percet. Ez nincs így más lejátszóknál. Az sem utolsó szempont, hogy a régi zenék hangzásukban és tartalmukban is magasabb értéket képviselnek, mint bármilyen letöltések. Ennek a szemléletnek köszönhetően ma is adnak ki bakelitet – fűzte hozzá a gyűjtő. – Ha valaki beleszeret a hangzásba, a lemez megfoghatóságába vagy egy borítóba, nem szabadul, s hobbija lesz a fekete korong. Az idősebb korosztály fiatalságuk zenéit keresi, és adnak arra is, hogy megfelelő tűnyomással használt, nem karcos, igényes darabokat fogjanak ki – tette hozzá Ferenczi Zoltán.

A nyíregyházi gyűjtő saját lemezarzenálját olyan különlegességek gyarapítják, mint Presser Gábor: Csak dalok 373.nyomata (a lemezgyártás végén sorszámozott példányban jelent meg az előadó szólóalbuma), de a ritkaságok közé sorolja japán nyomású Neoton Família lemezeit is.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában