Helyi közélet

2019.02.27. 14:52

360 fokos videó: Látványetetéssel ünnepelt az ország legnépesebb jegesmedvecsapata

Nyíregyháza - Február 27-e a jegesmedvék nemzetközi világnapja - ismerjük meg a világ legnagyobb szárazföldi ragadozóját!

Nyíregyháza - Február 27-e a jegesmedvék nemzetközi világnapja - ismerjük meg a világ legnagyobb szárazföldi ragadozóját!

Mindenki ismeri a hófehér bundájú jegesmedvét. Első ránézésre bájos állat, aki mókás ó-lábával, szőrős talpával csámpázik a végtelen hómezőn. A látszat azonban csal: a pihe-puha szőrű mackó mesébe illő külseje veszedelmes ragadozót takar.

Testfelépítése tökéletesen alkalmazkodott az élethez a hófödte tundrán. Enyhén ívelt lábával, öles lépteivel hatalmas távolságokat képes megtenni, s a medvék között egyedülálló módon, talpszőrzetének köszönhetően – amely a hőszigetelésen kívül csúszásgátlóként is szolgál - biztonságos a mozgása a jégen is. Az Északi-sarkkör vidékén él, az állandó fagy és jég birodalmában érzi magát otthon, s a térség jelképévé vált.

A magányos életmódot folytató állat a természetben kizárólag húson él, ugyanis a jégmezők nem igazán bővelkednek növényekben. Igazi kalandor, kitűnően úszik és búvárkodik. Nyitott szemmel és zárt orrlyukakkal merül a víz alá, s akár két percig is kibírja levegővétel nélkül.

Az országban Nyíregyházán látható a legtöbb jegesmedve: Zora, Snezana és Fiete - utóbbi az Európai Fajmegőrzési Program keretében került a SóstóZoo-ba, s a látogatók legnagyobb örömére gyakran bemutatja úszótudományát üvegfalú medencéjében. Bár sarkköri élőhelyükön fő táplálékuk a fóka, a Nyíregyházi Állatparkban megváltozott az étrendjük: a hús mellett zöldségeket és gyümölcsöket is kapnak.

Bár a fajnak nincs természetes ellensége, s remekül alkalmazkodott a zord körülményekhez, egyedszáma napról napra csökken - ezért is nagyon fontos, hogy ne csak ma, hanem mindennap észben tartsuk környezetünk megóvásának fontosságát. A jegesmedve élőhelyét veszély fenyegeti; a globális felmelegedés miatt az Északi-sark jege folyamatosan olvad, így egyre szűkül a természetes élettere, és rohamosan csökken a természetes táplálékbázisa is, ráadásául mivel csúcsragadozó, a táplálékláncban felhalmozódó szennyező és mérgező anyagok is populációi számának csökkenését eredményezik. Jelenleg 20-25 ezer egyed él belőle a világon, a Természetvédelmi Világszövetség ezért a sebezhető kategóriába sorolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában