Helyi közélet

2019.02.26. 15:35

"A hagyományos kemoterápia a csúcskorát már túlhaladta, a jövő nem ez!" - Új távlatok a hematológiában

Nyíregyháza - A daganatos betegségek kezelésében a jövőt nem a hagyományos kemoterápia jelenti.

Nyíregyháza - A daganatos betegségek kezelésében a jövőt nem a hagyományos kemoterápia jelenti.

– A hematológia, és azon belül az onkohematológia területén óriási ütemű a fejlődés, évről évre újabb gyógyszerek jelennek meg a leukémiás, limfómás betegek kezelésében. A készítmények klinikai bevezetése azonban nagyon drága, rengeteg előkészületet igényel, valamint a gyógyszerek bevezetéséhez szükséges vizsgálatokat az arra kiválasztott helyen kell lefolytatni – mondta el dr. Szerafin László, a Jósa András Oktatókórház Hematológiai Osztályának vezető főorvosa.

Lapunk néhány nappal ezelőtt számolt be a részleg világviszonylatban is kiemelkedő kutató munkájáról, tanulmányairól. Innovatív hozzáállásuknak köszönhetően élen járnak a hematológiai, onkohematológiai klinikai vizsgálatokban, így számos betegnek olyan gyógyszereket tudnak adni, amiket jelenleg máshol nem kapnának meg, de az osztályon hozzáférhetnek, ezzel tudnak pluszt nyújtani a betegeknek a ma elvárható terápiák között.

Biológiai válaszmódosítók

– A daganatos betegségek kezelésében a hagyományos kemoterápia a csúcskorát már túlhaladta, a jövő nem ez! Az újabb kezelési lehetőségek alapjai mély biológiai ismereteket kívánnak meg: azt, hogy pontosan megismerjük a daganatos sejtek belső szerkezetét jelátviteli, molekuláris szinten, s célzott terápiákat, illetve ellenanyag-tartalmú gyógyszereket alkalmazzunk – vázolta fel a célzott kezelések lényegét dr. Szerafin László. Hozzáfűzte, hogy az újítással a régi kemoterápiás szövődményeket lassan maguk mögött hagyhatják, viszont az újak újfajta mellékhatásokkal járnak, amelyeket folyamatosan megfigyelnek, vizsgálnak, s minden egyes esetben adminisztrálnak is, de fontos tudni, hogy ezek már nem kísérleti vizsgálatok és szerek, hanem engedélyezett terápiák.

Dr. Szerafin László hangsúlyozta: az új gyógyszerek biológiai válaszmódosítók, a sejten belüli jelátviteli utakra ható kis molekulák vagy úgynevezett monoklonáris antitestek (célzottan a kóros sejtekre ható anyagok), egy részük az immunrendszer működését szabályozza, és megerősíti szervezetünk védőbástyáját a daganatos sejtekkel szemben.

Javuló életkilátás

Hazánkban sajnos egyre emelkedik a daganatos betegségek száma, típusai is egyre szerteágazóbbak. A rákkutatásokon belül a hematológiai vizsgálatokra különösen nagy hangsúlyt fektetnek, mivel elsősorban itt, a vérvizsgálatok révén tárják fel azokat a lehetőségeket, amellyel új szereket lehet bevezetni a szervi, szöveti rákos megbetegedéseknél is.

– Az onkohematológia nagy kihívása továbbra is a heveny fehérvérűség, az akut leukémiák. Az utóbbi néhány évtizedben mindössze 1-2 fajta kemoterápiás protokollig mehettünk el, a betegek sorsát eldöntötte, hogy milyen besorolást kaptak: jó, átmeneti vagy rossz prognózist, s az életkoruk is nagyban befolyásolta esélyeiket. Az újabb ismeretek alapján újabb a sejtmutációkra ható szerek irányába ment el a protokoll, javítva a beteg életkilátásait.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában