Helyi közélet

2019.02.08. 10:55

Az identitás megőrzése a cél

Máriapócs - Néha meg kell állni és rácsodálkozni a kereszténységre.

Máriapócs - Néha meg kell állni és rácsodálkozni a kereszténységre.

– Sokszor természetesnek tekintjük, hogy keresztények vagyunk, és hogy keresztény értékeket képviselünk, de időnként jó, ha erre rácsodálkozunk – mondta Szocska A. Ábel, a nyíregyházi görögkatolikus egyházmegye püspöke a Hierotheosz Egyesület éves közgyűlésén. A máriapócsi rendezvényen, amelyen köszöntötte a vendégeket Kapin István, az egyesület elnöke, Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Kiss András, a Civil Információs Centrum megyei vezetője, a püspök egy apáról és a fiáról mesélt.

Vonaton utaztak, a gyerek pedig mindent, amit az ablakon kinézve látott, hangosan kommentált, és azt mondogatta: apa, nézd! Amikor ezt az utastársaik szóvá tették, a férfi elmondta: túl vannak egy műtéten, a fia pedig most először látja azt, ami mások számára természetes: a bennünket körülvevő világot. – Így kell tennünk nekünk is: néha megállni és úgy nézni a kereszténységet, mintha nem lenne a mindennapjaink része – tette hozzá Szocska A. Ábel.

Védőpajzsra van szükség

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a mai Európában védőpajzsokra van szükség. – Őszinte közösségek kellenek és a Hierotheoszhoz hasonló szervezetek ahhoz, hogy megvédhessük magunkat egyes nyugat-európai országok irányzataival szemben. Megdöbbentő, hogy sok helyen ma már bármit és bárkit családtagnak lehet nyilváníttatni, az pedig egy számunkra nagyon fontos kérdés: hogy tud az Európa Tanács érdemben segíteni a magyar kisebbségeknek, ha ezt a problémakört egy olyan bizottsághoz rendelték, amely szexuális devianciákkal is foglalkozik? A harmónia helyét a diszharmónia vette át, Strasbourgban például az egyik templomban használati utasítást tettek ki, amelyben leírják, mit lehet tenni, és mit nem. Buta világ, ahol el kell magyarázni az embereknek, hogyan viselkedjenek egy szent helyen – mondta a képviselő.

Az eseményen átadták a külhoni Civil Információs Centrumok idei megbízóleveleit olyan felvidéki, délvidéki és erdélyi szervezetek képviselőinek, amelyek a magyar közösségek érdekeit képviselik a határainkon túl.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában