Helyi közélet

2019.02.24. 18:09

Bernadett lábnyomát is megcsodálták

Lourdes - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei zarándokok Franciaországban, a spanyol határhoz közeli szent helyen.

Lourdes - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei zarándokok Franciaországban, a spanyol határhoz közeli szent helyen.

Már messziről feltűnik Lourdes vára a magasban, hívogatva az oda érkező turistákat, zarándokokat, mintha csak azt akarná mondani: – Itt álljatok meg, mert megérkeztetek a lourdes-i Mária vendégségébe!

Más olvasni, más megélni

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegyéből indultunk zarándoklatra e kegyelmes helyre, a lourdes-i jelenéseknek a 160. jubileumi évében. Többek között Nyíregyházáról, Újfehértóról, Baktalórántházáról, Pátroháról, Nyírjákóról, Petneházáról, Miskolcról és még több környező településről (Felföldi László püspöki helynök atya és Juhász Imre plébános atya vezetésével) indult el több keresztény zarándokcsoport – ki repülővel, ki autóbusszal.

Rózsát jelent e szent hely neve, az arab Louerda szóból származik. Franciaországban, a Pireneusok között, a Gavarnieből eredő Gave patak mentén húzódik meg a spanyol határ mentén, közel a Földközi-tengerhez. A Hautes-Pyrénées megye délnyugati részén, végtelen zöld erdők között, a Lavedan vidék hét völgye torkolatánál fekvő városka földrajzi helyzete és védelmi adottságai miatt a Bigorre vidékek városai között a múltban is jelentős szerepet játszott.

Más a könyvekből olvasni, képen látni Lourdes csodáját, és más megélni, átélni a szinte minden órában ránk váró kegyelmi meglepetéseket, amelyek szinte belénk lüktetnek. A szállodából kilépve hamar felfedezzük a kis városka, de legfőképp a kegyhely látnivalóit. Bernadett (aki gyermekként a szülővárosával azonosított Mária-jelenések tanúja volt) lábnyomában járhatunk, a kék nyom vezet bennünket, el sem lehet téveszteni, a vár és a Gave folyó is jó tájékozódási pont. A városnak a kegyhellyel ellentétes, túlsó oldalán is hatalmas hegy emelkedik, a Pic du Jer, amelyre felfelé kábelvasút közlekedik. A csúcson óriási kereszt áll, amit esténként kivilágítanak.

Kedves látványossága Lourdes-nak Bernadett szülőháza, a Boly malom, az apja malma, a későbbi házuk. Felfedezzük a Szentélyektől néhány méterre lévő Szent Bernadett Múzeumot, mely feleleveníti a Szent Szűz életét, a lourdes-i üzenetet, és a szentélyek építését a gazdag ikonográfiának és a kiállított tárgyaknak köszönhetően.

Egy februári téli napon, 1858. február 11-én visszavonhatatlanul minden megváltozott. A csendes életet élő kis település felbolydult, egy helybeli parasztlány, Bernadette Soubirous a Gave du Pau-folyó mellett lévő barlangnál egy fehér fénybe burkolózó női alakot látott, aki egy szót sem szólt, csak mosolygott rá. A jelenés asszonya természetfölötti fénytől övezve, gyönyörű fehér ruhában tűnt fel. A jelenések júliusig ismétlődtek, Bernadettnek összesen 18-szor jelent meg Szűz Mária. A barlangból a jelenések helyén forrás tört fel. Kerestük a forrást, a kutakat. Zarándokok ezrei akarják megtapasztalni a forrás csodás gyógyító erejét, melynek összetételében a kutatók semmi különlegeset nem fedeztek fel, mégis csodás, emberi ésszel fel nem fogható, orvosilag meg nem magyarázható gyógyulások történtek. Ahogy sorban állunk, emberek kígyózó sora várakozik a barlang előtt nap mint nap, hogy igyanak a forrás vizéből és megtöltsék palackjaikat. Lourdes a test és a lélek gyógyulásának helye lett.

Idegenforgalmi központtá is vált: 15 ezerre nőtt lakosságával, a környéken lévő 270 szállodával, számtalan kempingjével Franciaország harmadik legjelentősebb vendéglátó városává nőtte ki magát.

Bernadett 13 évig volt szerzetes, intézetbe, kolostorba került. Sokat szenvedett, 1879. április 16-án halt meg Neversben. 1925-ben boldoggá avatásakor exhumálták, és holttestét 46 év után épségben találták. Ma a Saint Gildard kolostorban látható. Aranyozott kristálykoporsóban várja a feltámadást. 1933-ban szentté avatták. A római katolikus egyház Lourdes-i Szent Bernadett néven emelte a szentek sorába, és az első jelenések napján, február 11-én tartja a betegek világnapját.

Spirituális atmoszféra

Zuhogó esőben, kora reggeli szürkületben a Massabielle sziklához, a 9,5 méter mély barlanghoz igyekeztünk, ahol csoportunk magyar misén azonosulhatott nemzeti identitásával. Juhász Imre plébános atya csodás beszéde, és a mi buzgó felolvasó szolgálatunk segített abban, hogy Lourdes-ban is megtaláltuk magyarságunkat. Lélekbe markolóan érezhető a város spirituális atmoszférája, ami mint egy felvállalt küldetés, adja a keresztény, kegyelmes hely lüktetését, és tükröződik a csodálatosan változatos tájainak egyedülálló harmóniájában.

- Némethné Csubák Éva -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában