Helyi közélet

2019.02.24. 11:12

Célkeresztben az intenzitás

Nyíregyháza - Az alma korszerű, új irányokat is kijelölő növényvédelméről cseréltek eszmét.

Nyíregyháza - Az alma korszerű, új irányokat is kijelölő növényvédelméről cseréltek eszmét.

– Számos érdeklődő gyűlt össze a Hotel Pagony rendezvénytermében február 14-én, hogy mint a korábbi évkezdetek idején, most is szakmai útravalóval gazdagodva indíthassa idei gazdálkodását. A japán agrokemikáliák immár aktív biológiai hatóanyagok fejlesztésével is foglalkozó kereskedőháza tartotta hagyományos, szezonindító szakmai rendezvényét a térség gyümölcstermesztő gazdáinak.

Jobb minőségű termésért

Az elhangzott előadások érdekes színfoltja volt az a francia kutató, aki cége új termékét, a nálunk a múlt évben engedélyezett növekedésszabályozót mutatta be.

Joelle Reignard a granulátumról elmondta, hogy alkalmazása szabályozza az intenzív növekedésű almafák hajtásnövekedését, ezáltal csökkenti a nyári zöldmunka költségét. Az alkalmazása révén kialakuló fény járta lombozat pedig jobb színeződésre nyújt lehetőséget. Rendszeres használata elősegíti a termőegyensúly kialakulását és fenntartását. A vegetatív növekedés korlátozásán keresztül nagyobb, jobb minőségű termést eredményez. A vizsgálati eredmények önmagukért beszélnek: a Gala fajtában alkalmazott két kezelés – virágzás előtt, majd a gyümölcskötődés időszakában – megfelezte a hajtások hosszát, a Jonagold fajtánál teljes virágzásban alkalmazva magasabb lett a kötődött gyümölcsök aránya. Hideg körülmények között a Golden Delicious fajtában folytatott kísérlet pedig bebizonyította, hogy a legjobb eredményt a fagy előtti kijuttatás adta: 32 százalékos termésnövekedés formájában. „Ezt figyelembe véve olyan korán használjuk, amilyen korán csak lehet, hiszen a Kudos segít a fagy hatásának az elviselésében” – hangsúlyozta a kutató, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy bár nem növényvédő szerről van szó, mellékhatást fejt ki a tűzelhalás ellen is.

Levéltetvek éve volt…

Simon Zoltán, a rendezvényt szervező Sumi Agro mérnök-üzletkötője a magyarul „dicsőség” jelentésű növekedésszabályozóról szólva előrevetítette, hogy az minden bizonnyal a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hamarosan már az 1000 hektáros nagyságrendet meghaladó intenzív gyümölcsösök terméke lesz. Ezekben a kertekben ugyanis elsődleges cél a termőegyensúly folyamatos fenntartása. A 2018-as év tanulságairól szólva a szakember elmondta, a klímaváltozás egyre markánsabb jeleiből következően bizonyos gyümölcskultúrák akár el is tűnhetnek a hazai kertészeti ágazat palettájáról.

A levéltetvek éve volt a tavalyi, ezért idén már nyár közepén ajánlatos beavatkozni a vértetű ellen. Almamoly, levélaknázó molyok, sodrómolyok és levéltetvek ellen hatékony a piretroid típusú irtószer, mely almában egy, csonthéjasokban két alkalommal használható – intette a termelőket Simon Zoltán.

- GB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában