Helyi közélet

2019.02.07. 10:58

Influenza - A súlyos szövődményektől kell tartani

Nyíregyháza - Szinte mindenhol tetőzött a megbetegedések száma az év ötödik hetében.

Nyíregyháza - Szinte mindenhol tetőzött a megbetegedések száma az év ötödik hetében.

Az influenzafigyelő szolgálat adatai szerint: tetőzik az influenzás betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Az ország minden részén – Zala megye kivételével – laboratóriumi vizsgálatokkal azonosították a betegséget okozó vírustörzseket. A betegek több mint 35 százaléka 15–34 év közötti, a megbetegedések száma a gyerekek körében továbbra is magas. – Láz- és fájdalomcsillapítókkal, vitaminokkal és ágynyugalommal, ha nincs szövődmény, 3-4 napon belül fel lehet épülni a betegségből. Óvatosan bánunk az antibiotikumokkal, általában csak a felülfertőződésekre írjuk fel – nyilatkozták lapunknak dr. Bencze Gabriella háziorvos.

– Február elején általában a csúcson jár az influenza, a múlt hétvégén már kevesebb beteg jött, az ügyelet is „csendesebb” volt. Az idei influenza gyorsan csapott le, hirtelen fellépő, magas lázzal, hányással, fejfájással jelentkezett, rengeteg gyerek szenvedett tőle. Mintha mostanra a tünetek súlyossága is enyhült volna valamelyest, de a hőemelkedés, hasfájás, gyengeségérzet, étvágytalanság továbbra is intő jel, s ilyenkor néhány napos ágynyugalom ajánlatos – nyilatkozta lapunknak dr. Kocsis Klára nyíregyházi háziorvos.

Vitaminok és ágynyugalom

A csecsemő- és gyermekgyógyász főorvos az eddigi tapasztalatokat összegezve elmondta, a járványos időszakban súlyos szövődményekkel szerencsére nem találkozott, viszont hörghurutos (a bronchitis, a tüdő hörgőinek belső felszínét bélelő nyálkahártya gyulladását jelenti) esetekkel annál többször, ami összefüggésbe hozható a rossz levegőminőséggel. A doktornő szerint, amikor magasabb a légszennyezettség mértéke, több a köhögéssel – légzőszervi betegeknél – fulladással járó panasz. – Az én körzetemben kevés antibiotikum fogy, ha nem muszáj, feleslegesen nem terheljük gyógyszerekkel a gyerekek szervezetét. Mivel az influenzát vírusok okozzák, amikre az antibiotikumok semmilyen hatással nincsenek, ezért csak a bakteriális eredetű fertőzésekre írjuk fel. Az a gond vele, hogy a szervezet számára fontos és jó baktériumokat kiirtja, felborítja az emésztőrendszer egyensúlyát. A betegeim többsége antibiotikum nélkül is meggyógyult – reagált dr. Kocsis Klára arra a felvetésre, hogy az orvosok manapság sokkal visszafogottabbak, óvatosabbak az antibiotikumkúrákkal.

Antibiotikumot csak ha muszáj

Dr. Bencze Gabriella is ezt a nézetet osztja, s tüneti szereket: láz- és fájdalomcsillapítókat, emelt dózisban C-vitamint javasol influenzára. – Sajnos az antibiotikumok nem megfelelő használatával egyre több a rezisztens baktérium, emiatt egy kisebb betegségnél is erősebb antibiotikumra lehet szükség a gyógyuláshoz. Régen diftériában meghaltak az emberek, lehet hogy 2050-re egy komolyabb – jelenleg még antibiotikummal kezelhető – felső légúti megbetegedés fogja a halálos áldozatokat szedni a rezisztens baktériumok miatt Nem lehet tudni, mit idézünk elő a túlzott szedésükkel – jegyezte meg a doktor, s hangsúlyozta, ki kell pihenni az influenzát, amiből felépülve, még 3-4 napig célszerű kerülni az extrém fizikai megerőltetést, sportolást, fizikai munkát.

– A betegség alatt az immunrendszer fokozottan igénybe van véve, míg helyreáll a szervezet egyensúlya próbáljunk lassítani a pörgős életvitelünkön. A napokban több száz beteg fordult meg a rendelőkben, s mindegyik másként állt hozzá a betegségéhez. Fontos lenne belátni, hogy az egészséges munkatársainkat néhány óra alatt megfertőzhetjük, ha bemegyünk dolgozni, ezért nem csak a magunk, de a többiek érdekében is be kell tartani e szabályt, így elkerülhetők a szövődmények is: tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, szív­elégtelenség, vesekárosodás – emelte ki a háziorvos.

– Emlékszem, volt olyan tél, amikor néhány köhögéssel megúsztam a járványos időszakot, s volt olyan is – amikor a világjárványt okozó H1N1-vírus először ütötte fel a fejét hazánkban –, hogy szociális gondozóként biztonságosabbnak tartottam beoltatni magam. Miközben mindenki keresi, mi lehet a legjobb módszer, hogy ne kapjuk el a cseppfertőzéssel terjedő, veszélyes kórt, talán egy kis félsz is van bennünk, hiszen halljuk, hogy a szomszédos országokban: Romániában már 82-en, Horvátországban 55-en haltak meg influenza miatt az idén – mondta el Farkas Márta. A nyíregyházi anyuka óvodáskorú kisfiának veleszületett immunrendszeri betegsége van, ezért kérték a védőoltást, a család többi tagja immunrendszerét vitaminokkal, fokhagymával, citrusfélékkel erősíti.

Sós víz és kamilla

– A mostani influenza nagyon gyors lefolyású volt, az osztályomban a 29 tanulóból egy hét alatt 19-en lettek betegek, de 7 nap alatt meg is gyógyultak. Itt, az iskolában ki vagyunk téve a járványnak, ezért sokat szellőztetünk, alaposan fertőtlenítünk – mondta el Kallós Anikó, a nyíregyházi Túróczy Zoltán evangélikus általános iskola tanítója.

– Már lassan 2 éve, hogy nem szedek semmilyen gyógyszert, feleslegesen nem „mérgezem magam”. Reggelenként 1000 NE D-vitamint, 1000 mg C-vitamint és vastablettát szedek, illetve mindennap legalább fél órát töltök a szabadban. Ha mégis megbetegszem, megemelem a vitamindózist, sós vizes öblögetéssel, kamilla teával és pihenéssel gyógyulok. Eddig nem ütött le lábamról a betegség, remélem kihúzom, s nem sok van hátra a járványból – fejezte ki reményét a tanító.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában