Helyi közélet

2019.02.26. 11:52

Jön a tavasz, élénkül a határ

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Rácz Imre megyei elnök azt mondja, a gyümölcsöseinkben gőzerővel metszenek a gazdák.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Rácz Imre megyei elnök azt mondja, a gyümölcsöseinkben gőzerővel metszenek a gazdák.

– A tavalyi gazdálkodási esztendőre leginkább az időjárási anomáliák és az aszály miatt emlékszünk. Vártuk az őszi munkák elvégzéséhez szükséges csapadékot, de nem jött, és még most is igen távol állunk az optimális állapottól.

Talajaink felső 20 centiméteres rétegében a víztelítettség, elsősorban az elmúlt két hónap hóborítottságának köszönhetően megfelelőnek mondható, ám a mélyebb zónákban továbbra is vízhiány tapasztalható – taglalta az aktuális mezőgazdasági helyzetet Rácz Imre.

Nincs belvízhelyzet

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerint a talajvíz szintje megyeszerte elmarad a sokéves átlagtól. Kisebb területeken előforduló túlnedvesedett földterületekről kaptak információt, de nagyobb, összefüggő belvízelöntés sehol sem tapasztalható.

– Ez a helyzet egy erőteljes, gyors felmelegedéssel együtt járó tavasz hatására nagyban változhat, mivel a Felső-Tisza vidékén és a Kárpátokban a sokéves átlagtól nagyobb a hófelhalmozódás. A viszonylagos talajvízdeficitnek köszönhetően a gyorsabban szikkadó területeken helyenként már elkezdték a tavaszi fejtrágyázásokat és a talaj-előkészítő munkálatokat a gazdák. Az őszi vetésű növények fejlettsége, kondicionális állapota, a vetési idő eltérése miatt, bár nem teljesen homogén, de jó közepesnek mondható. A kalászosok mutatják a kedvezőbb képet, a repce (kisebb területen) állapota kritikus, ami az állomány egy részének betárcsázását eredményezheti. A szélsőséges, hosszan tartó lehűlésektől mentes tél kedvezett a kórokozók és kártevők áttelelésének, ezért már most érdemes elkezdeni a növényvédelmi munkákat. A tavalyi pocok­invázióra visszaemlékezve érdemes pontosan felmérni a populációkat és felkészülni az esetleges beavatkozásokra – sorolta Rácz Imre az aktuális teendőket.

A szakember hozzátette: gyümölcsöseinkben gőzerővel metszenek a gazdák, a meglévő faállomány körülbelül kétharmadával már végeztek is. Sajnos úgy tűnik, hogy a kertek egy része az évek óta tartó értékesítési gondok miatt műveletlen maradt. Nagy gondja az ágazatnak, hogy egyre kisebb a komoly szakértelemmel és tapasztalattal bíró, a kerttel együtt lélegző kertészek száma, és kevés az utánpótlást biztosító elhivatott fiatal gazdálkodó az ágazatban, ezért egyre gyakrabban látni nem kellő odafigyeléssel megmetszett fákat.

Ne legyen fagy!

– Az enyhe idő a fagykárok esélyét jelentősen megnövelheti. Az előttünk álló héten akár 15 fok körüli értékig is emelkedhet a hőmérséklet, ami a vegetáció robbanásszerű felgyorsulását eredményezheti. Abban bízunk, hogy nem érkezik károkat okozó tartós, jelentős lehűlés. Ha visszaemlékszünk, tavaly, amikor a Dunántúlon a nagyon enyhe februárban a hónap végére megindult a vegetáció, majd kemény fagyok jöttek, pillanatok alatt megsemmisült a kajszi-, az őszibarack- és a mandulatermés is.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában