Helyi közélet

2019.02.15. 15:57

Krémet kevertek és varázsoltak

Nyíregyháza - Játékosan ismerkedtek meg az óvodások a patika és az orvosi rendelő világával.

Nyíregyháza - Játékosan ismerkedtek meg az óvodások a patika és az orvosi rendelő világával.

A nyíregyházi 100 Éves Patika tavaly indította el A patika világa gyerekszemmel nevű programját A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Egyesülettel közösen. Az ingyenes, interaktív foglalkozások célja, hogy a kicsikhez közelebb hozza a fehér köpenyesek rejtelmes birodalmát. A legutóbbi foglalkozásra a Gyermekek Háza Déli Óvoda Kereszt utcai székhelyének Vackor csoportja látogatott el.

Labor, vizsgáló, váróterem

– Szeretnétek varázsolni? – kérdezte dr. Katona Nikolett gyógyszerész.

– Igeeen! – válaszolták az ovisok, akik az attrakcióhoz spatulának álcázott varázspálcát is kaptak. Pillanatok alatt megtanulták a varázs­igét és kezdődhetett a show: a gyerekek mormoltak és köröztek, közben a mozsárban őrölt, szilárd kámfor előbb folyékonnyá változott, majd teljesen eltűnt! Nem maradt más a nyomában, csak mentolos aroma.

– Minek van még mentolos illata? – fordult az óvodásokhoz a szakember. Az ötletbörze eredménye: a fogkrémnek, a cukorkának, a rágónak, a kézkrémnek és a kenőcsnek, amit anya ken a mellkasunkra, amikor köhögünk.

– Bizony, abban kámfor van, ami segít, ha be van dugulva az orrotok – helyeselt dr. Katona Nikolett.

Ezután a csoportot három részre osztották.

Az első csapat a gyógyszerésszel a laboratórium felé vette az irányt. Megismerkedtek a felszerelésekkel, bekukkantottak a tégelyekkel, cseppekkel teli hűtőkbe és megtudták, hogyan működik a leginkább inkubátorra hasonlító gépezet, amiben steril körülmények között készülhetnek az orvosságok. Ezután a szakember három, illóolajat tartalmazó üvegcsét vett elő, a kicsiknek pedig ki kellett találniuk, melyiknek milyen az illata.

– Ez könnyű: mentol – ­jelentették ki az első szippantás után a fiúk. A levendulát is felismerték, a harmadik illattal azonban meggyűlt a bajuk, s nemcsak nekik, nekünk is.

– Valamilyen gyümölcs… – tanakodtak az üvegcse fölött, majd feladták: szabad a gazda! – Ez citrom – mosolygott Niki néni, majd mindenki kapott egy tégelyt, melyben semleges illatú krémet találtunk. Mindannyian kiválaszthattuk, milyen illóolaj kerüljön a krémünkbe, amit saját kezűleg keverhettünk ki. S hogy az öröm még teljesebb legyen, magunk ragaszthattuk fel a címkét a dobozra, amire rákerült az ovisok jele is.

Mozgás és egészség

Indultunk a második helyszínre, a gyógyszertár emeletén kialakított orvosi rendelőbe. Szabó Zsuzsa asszisztens bemutatta a nagy lámpát, a vizsgálóágyat, a kicsik a kezükbe vehették a reflexkalapácsot és a nagyítóval felszerelt otoszkópot is, amivel a fülüket vizsgálja az orvos, de kaptak egy gumikesztyűt is, amiből ötujjas lufit fújhattak, majd kedvükre rajzolhattak rá.

Az utolsó állomás a váró­terem volt, ahol Nagy Szabina, A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Egyesület elnöke vezetésével az ovisok mondókáztak és tornáztak. Sorra vették a testrészeiket, gyakorolták a zöldség- és gyümölcsneveket. A foglalkozás célja, hogy már óvodáskorban tudatosuljon a gyerekekben a mozgás és az egészséges táplálkozás fontossága.

– Hatalmas élmény volt a látogatás a gyerekeknek, betekinthettek a gyógyszertár és a rendelő mindennapjaiba. Talán így már kevésbé fognak félni a vizsgálatoktól – mondta a foglalkozás végén Vargáné Puskás Andrea óvodapedagógus, majd hozzátette: az a legfontosabb, hogy minél több újdonsággal találkozzanak a kicsik, hiszen így bővülnek az ismereteik.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában