Helyi közélet

2019.02.23. 08:53

Nyelvtudás nélkül ma nehezen boldogulnak

Nyíregyháza - Az idén lehet utoljára nyelvvizsga nélkül bejutni az áhított főiskolára, egyetemre.

Nyíregyháza - Az idén lehet utoljára nyelvvizsga nélkül bejutni az áhított főiskolára, egyetemre.

Kötelező lesz a nyelvvizsga 2020-tól a felsőoktatási jelentkezéshez, erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

– Nyelvtanulás és stabil ide­gennyelv-tudás nélkül a mai világban nehezen boldogulnak a fiatalok, s hogy ezt megtapasztalják, át sem kell lépniük az országhatárt, gondoljunk csak az állásinterjúkra, okoskütyük angol nyelvű üzeneteinek „dekódolására” vagy a leendő főiskolásokkal, egyetemistákkal szemben támasztott bemeneti követelményre – mondja Jámborné Tarcsa Csilla nyugdíjas pedagógus, aki jó ideig a Nyíregyházi Főiskola idegennyelvi lektorátusán tanított orosz nyelvet, majd a Sipkay-középiskolában németet.

– Valljuk be, gyenge lábakon áll hazánk középiskoláiban az idegennyelv-oktatás, nem csoda tehát, hogy a továbbtanulást fontolgató középiskolások többségét leforrázta a 2020-tól életbe lépő változás. Reformra szükség van ebben a szegmensben, ez vitathatatlan, de bölcsebb lett volna felmenő rendszerben bevezetni az új követelményrendszert, több időt hagyni a diákoknak felkészülésre – vetette fel Jámborné Tarcsa Csilla.

Két hét alatt nem megy

– Heti néhány nyelvóra az iskolában, angol nyelvű zenék, filmek „fogyasztása” úgy vélem, kevés lesz a középszintű nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzéséhez, ez esetben magántanárok, nyelviskolák jelenthetik majd a mentőövet a fiatalok számára. Óva intek mindenkit attól, hogy felüljön az interneten ígért „1-2 hét alatt kitűnően megtanulhat egy idegen nyelvet” típusú reklámoknak. Aki nyelvvizsgára készül, tudja, hogy ez egy jóval hosszabb folyamat… – tette hozzá a tapasztalt nyíregyházi pedagógus.

– Sok olyan szülővel találkozom, akinek középiskolás gyermeke éppen nyelvvizsga előtt áll vagy sokadszor rugaszkodik neki a dolognak, miközben már az érettségire is készül. Beszélgettünk erről a hatodik osztályos fiammal, Regővel, és arra jutottunk, hogy ha már most elkezd külön angoltanárhoz járni, akkor nyolcadikban, esetleg a középiskola első évében megszerezheti az egyetemi jelentkezéshez szükséges bizonyítványt – mondta el Kiss Ágnes. A nyíregyházi édesanya hozzátette: így már nem kell emiatt görcsölnie később, arról nem is beszélve, hogy ha gyermeke az angol mellett a gimnáziumban egy másik idegen nyelvet is elsajátít, még nagyobb lesz az esélye annak, hogy felveszik a kívánt felsőoktatási intézménybe.

– Jó, hogy neki is volt kedve belevágni a tanulásba, hiszen számára is sok lemondással jár. Valószínűleg ebben az is közrejátszott, hogy volt már egy kis sikerélménye, amikor külföldön angolul kért fagyit – árulta el Kiss Ágnes, s megjegyezte: tisztában vannak azzal, hogy Regő egy nyelviskolában célorientáltan tanulhatna, ők mégis a magántanár mellett döntöttek, aki csak vele foglalkozik, van ideje megismerni, valamint feltérképezni a fiú erősségeit és hiányosságait.

- CsA, PI -


Csoportosan olcsóbb, egyedül viszont gyorsabb

Bulyáki-Nick Katalin, a Business West Nyelviskola vezetője szerint pozitív döntés született. Mint mondta: azzal, hogy nyelvvizsgához kötik a jelentkezést, a jövőben okafogyottá válnak a diplomamentő akciók.

– Sokan elodázták a nyelvvizsga megszerzését valamilyen okból – legyen az anyagi, időhiány vagy lustaság –, ezért nem kapták meg a diplomájukat. A következő évtől azonban azok, akik felsőoktatási intézményben szeretnének továbbtanulni, „rákényszerülnek” arra, hogy még az érettségi előtt legalább egy nyelvből középfokú vizsgát tegyenek.

– Ez azért szerencsés, mert a főiskolás és egyetemi hallgatók koncentrálhatnak a tanulásra és az államvizsgára, nem lebeg a fejük felett Damoklész kardjaként a nyelvvizsga réme.

– Az a diák, aki középiskolában rendszeresen készült az órákra, valószínűleg eljutott arra szintre, hogy a jövő tavaszi jelentkezési határidőig középfokú nyelvvizsgát szerezzen. Ez annak okozhat gondot, aki nem vette komolyan a felkészülést vagy nem olyan óraszámban tanult idegen nyelvet. Egy erős alapra építve a középfokú nyelvvizsga teljesítéséhez 250–300 óra szükséges. Egy minőségi, 45 perces óráért 2500 és 4000 forint közötti összeget kérnek el a tanárok. Csoportban értelemszerűen megoszlanak a költségek, de a figyelem is, ezért azok, akik egyedül veszik igénybe a felkészítő segítségét, gyorsabban elérik a kívánt szintet – mutatott rá Bulyáki-Nick Katalin.


[related-post post_id="4151929"]

[related-post post_id="4152009"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában