Helyi közélet

2019.02.01. 13:27

Tapasztalattal a munkaerőpiacra

Nyíregyháza - A szociális munka alapszakon is elindítják a duális képzést a Debreceni Egyetemen.

Nyíregyháza - A szociális munka alapszakon is elindítják a duális képzést a Debreceni Egyetemen.

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán a szeptembertől induló képzések között a jelentkezők immár választhatják a szociális munka alapszak duális képzését is – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

– Ezzel a képzési formával egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk a kar életében. Ha visszagondolok, ez az innováció mindig is jellemző volt ránk, ugyanis az elmúlt 30 évben folyamatosan vezettünk be újdonságokat – nyitotta meg a sajtótájékoztatót Fábián Gergely, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának általános és fejlesztési dékánhelyettese. – A rendszerváltás után, 1990-ben az országban elsőként indítottuk el a szociális munka alapszakjának elődjét, néhány évvel később már levelező tagozaton is elvégezhették a hallgatók nálunk ugyanezt a képzést. Erre az alapszakra ráépítettünk 12 akkreditált szakirányú továbbképzést, majd tíz évvel ezelőtt a bolognai rendszernek megfelelően elindítottuk az egészségügyi szociális munka mesterképzésünket is – idézte fel az emlékeket a dékánhelyettes.

Pályakezdő, tapasztalattal

Számtalan pozíció kiírásánál tüntetik fel, hogy pályakezdők jelentkezését is várják, de a leírásba valahogy mindig belecsempészik, hogy legyen tapasztalata a jelentkezőnek. – Manapság a gyakorlatorientált képzésben résztvevő diákok nagyobb előnyhöz jutnak a munka világában. A duális képzésnek az az előnye, hogy a hallgató nappali tagozatos státuszban van, tehát pályázhat azokra a plusz juttatásokra, amik az egyetem térítési és ösztöndíjszabályzatában vannak feltüntetve. Mindemellett szerződéses munkavállalója lesz annak a gyakorlati intézménynek, ahova benyújtja jelentkezését. Ha a felvételi eljárás keretein belül elnyeri a pozíciót, akkor a munkavállalóval közösen egyeztetett bérért dolgozik nekik. A vizsgaidőszakban ugyanúgy teljesítenie kell a követelményeket, de a szemináriumok meghatározott részét a gyakorlati helyen tölti. Tehát a hallgató egyszerre lesz diák és munkavállaló – tájékoztatott a tudnivalókról Szoboszlai Katalin, a Szociális Munka Tanszék tanszékvezetője, aki azt is elárulta, hogy február 15-ig lehet hozzájuk benyújtani a jelentkezést.

Szaporodó intézmények

Az országban jelenleg 10 duális képzésben résztvevő cég van, amiből 4 megyénkben található, de folyamatosan bővül az együttműködő szervezetek száma. – A Nyíregyházi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ nemcsak partner- , de telepintézménye is a karnak, ezért előszeretettel fogadunk hallgatókat. Azonban nem vagyunk egyszerű helyzetben, hiszen önkormányzati fenntartású intézményként az éves költségvetési keret meghatározza, hány diákot tudunk fogadni – tájékoztatta a jelenlévőket Lengyelné Pogácsás Mária igazgató. – Az egyetemmel közös célunk, hogy a szociális feladatokat megfelelően képzett szakemberekkel tudjuk ellátni.

– Annyit szeretnék hozzáfűzni az elhangzottakhoz, hogy ebben a helyiségben is ül közöttünk olyan, aki régen a pad másik oldalán foglalt helyet. Szoboszlai tanárnő az ékes bizonyítéka annak, hogy a szociális munka szaknak komoly jövője van – jelentette ki Balogh Zoltán, a Start Nonprofit Kft. vezérigazgatója.

Többet a társadalomról

Aki a szociális munka alapszak mellett teszi le a voksát, a jelentkezéshez egy tantárgyból emelt szintű érettségi vizsgát kell tennie. – Immár ötödik alkalommal szervezünk előkészítő tanfolyamot a szakra jelentkező diákoknak. A hétvégén induló, 45 órás felkészítőre eddig 22 tanuló jelentkezett – mondta el Rusinné Fedor Anita, a Szociális és Társadalomtudományi Intézet igazgatója. – Korábban azt tapasztaltuk, hogy nem létezett egy olyan átfogó és komplex ismereteket tartalmazó tankönyv, ami teljes mértékben lefedte volna az emelt szintű érettségi követelményrendszerét. Ezért elkészítettünk egy 200 oldalas segédanyagot is, hogy a középiskolások gondtalanul vegyék az emelt szintű társadalomismeret-érettségi akadályait.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában