Helyi közélet

2019.03.06. 14:31

A drasztikus böjtölés árt a szervezetnek

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Amennyiben a böjtölő a húst hallal helyettesíti, akkor élettanilag nincs jelentős eltérés.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Amennyiben a böjtölő a húst hallal helyettesíti, akkor élettanilag nincs jelentős eltérés.

Szakmai megítélés szempontjából (is) külön kell értékelni a vallási böjtöket és a gyógyítási vagy gyógyulási szándékkal végzett böjtöket.

– Az előbbieket vallási meg­győ­ződésből meghatározott időben, meghatározott időtartamig, szigorú vagy lazább előírások szerint végzik már évszázadok óta, így a böjtre vonatkozó előírások pontosan ismertek a hívők számára, és általában a káros túlzásoktól mentesek. A most szerdán kezdődő katolikus böjt is elsősorban a zsír és hús elhagyását jelenti – kezdte válaszát Horváth Judit.

A táplálkozástudományi szakembert a böjt élettani, egészségre gyakorolt hatásáról kérdeztük, s megjegyezte: amennyiben a böjtölő a húst hallal helyettesíti, akkor élettanilag nincs jelentős eltérés, megkapja a szervezet a szükséges fehérjét, ezért semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár. Hosszan tartó éhezésnél, ami meghaladja a három napot, már jelentkezik a fehérje- és táp­anyaghiány, a drasztikus, például vízfogyasztást tiltó száraz böjt 12–24 óránál nem tarthat tovább.

– Az egészséges máj és a vese elvégzi a szervezet méregtelenítését, ehhez nincs szükség böjtre – reagált arra a felvetésre, hogy a böjtöt a legjobb méregtelenítő kúraként hirdetik. – Igaz – jegyezte meg –, az utóbbi időben egyre több olyan cikk lát napvilágot, ami szerint célszerű a heti egy nap böjtölés, ennek azonban nem kell valaminek a teljes megvonásával járnia – vélekedett a szakember, mert egy-két nap elég ahhoz, ha valaki csak vizet iszik, hogy kimerüljön a szervezet, leessen a vércukorszint, kiürüljön a glikogénraktár.

– Vannak olyan krónikus betegségek, amelyeknél egyenesen tilos akár egy léböjtkúra is. Ilyenkor csökken a fehérjebevitel, csökken az energiaszint. A szervezet nem jut elég vitaminhoz, ásványi anyaghoz. Magyarán felborul az addigi rend, ami akár végzetes is lehet például cukorbetegség, vesebetegség esetében.

Ha a böjt mellett dönt

– A böjtölés kimerültséget, szédülést okozhat, mert a fizikai aktivitáshoz alacsony energiabevitel társul. Ha valaki mégis a szigorú böjt ­mellett dönt, akkor az intenzív testmozgást és a nehéz fizikai munkát ne ezekre a napokra időzítse, mert a le­gyengült szervezetet ez nagyon megterheli – figyelmeztetett a dietetikus. Aki ta­vasszal kicsit tehermentesíteni ­szeretné a szervezetét, akkor ezt mindenképpen ­orvosi felügyelettel, optimális mennyiségű és minőségi folyadékbevitel mellett tegye.

A vallási böjtökre leginkább hasonlító, nem extrém módon tiltó böjt megvalósítható, és mérsékelt testsúlycsökkentésre, így a kardiovaszkuláris kockázat csökkentésére alkalmas.

KM


[related-post post_id="4163448"]

[related-post post_id="4161637"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában