Helyi közélet

2019.03.02. 17:04

A múltat megbecsülik, a hagyományokat ápolják

Kemecse - Tizenötödik alkalommal rendeztek Kemecsén helytörténeti konferenciát.

Kemecse - Tizenötödik alkalommal rendeztek Kemecsén helytörténeti konferenciát.

Kemecse. A jelent csak úgy tudjuk tisztelni és becsülni, s a jövőt is csak úgy tudjuk építeni, ha ismerjük a múltunkat is. Jól tudják ezt Kemecsén is, és szombaton immár a tizenötödik helytörténeti konferenciát rendezték meg, mert mindig vannak a lelkes kutató-és gyűjtőmunkának köszönhetően olyan történeti, régészeti és levéltári érdekességek, amelyek a közérdeklődésre számot tarthatnak.

A vendégeket házigazdaként Lucza János helytörténész, a konferenciák lelkes szervezője köszöntötte. Mint elmondta, 2005-ben a Kemecse várossá válásának tiszteletére indította el ezt a rendezvénysorozatot, hogy kibontakozhasson a város szellemisége is. Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy hét szorosan összetartozó pillérnek köszönhető, hogy minden évben meg tudják rendezni a múltidézést. Ilyen pillér többek között az általános iskola mindenkori vezetősége és tantestülete, a megyei honismereti egyesület tagsága és vezetősége (dr. Szabó Géza és dr. Bene János), a város önkormányzata, támogatók és aktív közreműködők segítőkészsége (Márkus Gizella történelem szakos pedagógus, Kocsis Antal színművész), valamint a közönség. A pillérek között említette a Kelet-Magyarországot is, hiszen a megyei lap az első konferenciától kezdve folyamatosan beszámolt a tanácskozások munkájáról, tudósított az eseményekről.

Az Évfordulók – sorsfordulók 1849-1919 című konferenciát Lipők Sándor polgármester nyitotta meg. Felidézte, hogy a tavalyi konferencia óta milyen eredményeket is ért el a város: szeptemberben a település járási hivatallal lett gazdagabb, az aradi vértanúk napján Áder János köztársasági elnök mondott ünnepi beszédet a Kegyeleti Emlékparkban, két napja pedig felavatták a járási tanuszodát.

Történelmet csináltunk, s ezeket az eseményeket az utókor is emlegetni fogja. Ugyanakkor a múltunkat megbecsüljük, hagyományainkat ápoljuk – jelentette ki a város vezetője.

A konferencia résztvevőit köszöntötte dr. Szabó Géza, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület tiszteletbeli örökös elnöke is.

A kemecsei helytörténeti konferencia a szakmai színvonalát tekintve a hasonló rendezvények élmezőnyébe tartozik mind a tematikáját, mind az előadó szakembereket tekintve. Példaértékű az a helytörténeti munka, ami a településen van, hiszen a konferencia megrendezése mellett a város működtet helytörténeti gyűjteményt és megjelentet helytörténeti krónikát is, s mindez jó eszköz a kollektív identitás ébrentartására. Úgy gondolom, hogy a lelkes szervezők és az előadók garanciát jelentenek a folytatásra. A szakmai támogatást az egyesületünk ezután is megadja – fogalmazott dr. Szabó Géza.

Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében utalt arra, hogy a siker eléréséhez kovász is kell, amit jelképesen Lucza János főszervező személyesít meg, de annak a kovásznak teknőbe is kell kerülnie, hogy a hatását kifejtse, vagyis fontos a közönség is. Márai Sándor gondolatát is idézte az alelnök:

„Egyetlen elégtétel, igen, egyetlen kielégülés az életben: elvégezni azt a csendes, mellékes, de szakszerűen megmívelt munkát, amelyre hajlamaid és képességeid kijelöltek, nem menekülni e munka elől a hiú szerepbe, beérni azzal a megnyugvással, hogy munkád a lehetőségig pontos volt, s talán használt is az embereknek. Ez a legtöbb, amit az élet adhat”. Ha valaki elvégzi ezt a munkát, a tudásával sokat tesz a közösségért. Legyünk bátran lokálpatrioták, álljunk ki az értékekért – mondta Baracsi Endre.

A köszöntők után számos érdekes előadást hallhattak az érdeklődők. Dr. Kedves Gyula hadtörténész Répásy Mihály tábornok munkásságát és hősiességét elevenítette fel, Gluchman Gábor, a megyei éremgyűjtők egyesületének az elnöke pedig annak az emlékérmének az előkészületeiről szólt, amelyet Répásy Mihály halálának 170. évfordulójára (2019. július 29.) szeretnének megjelentetni. Dr. Németh Péter régész visszakalauzolta a közönség tagjait 1967-be, amikor kezdő régészként részt vett a Mikecz-kripta elbontása miatt az ott nyugvók exumálásában. Tóth Sándor helytörténész, nyugalmazott ezredes azt mutatta be, hogy a civil foglalkozású Mikecz Tamás hogyan lett az 1848/49-es szabadságharc katonai hőse. A konferencia további részében Iván László bemutatta a megyei éremgyűjtő egyesület által kibocsátott helytörténeti érméket, majd dr. bene János Történész, címzetes igazgató adott tájékoztatást megyénk 1919-es román megszállásáról. Befejezésül Kemecse száz évvel ezelőtti eseményeit – a Tanácsköztársaság és a román megszállás napjait - elevenítette fel Lucza János.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában