Helyi közélet

2019.03.13. 14:03

Az üveg a halálos ellenségük

Nyíregyháza - Az üvegfalaknak ütköző madarak nagy része elpusztul.

Nyíregyháza - Az üvegfalaknak ütköző madarak nagy része elpusztul.

Nagy felületű üvegfalak és kisebb ablakok alatt is gyakran találni elhullott vagy kábult madarakat, amelyek az esetek jelentős hányadában azért pusztulnak el, mert az üvegnek ütközve agyrázkódást, nyakcsigolya- vagy koponyacsonttörést szenvednek.

Megúszta agyrázkódással

Jenci, a veréb – a Kelet-Magyarország egyik munkatársa talált rá Nyíregyháza belvárosában – megúszta agyrázkódással, s az állatorvos szerint néhány nap kalitkanyugalom után újra csatlakozhat a rajhoz; emberi segítség nélkül erre nem sok esélye lett volna.

Néhány évtizeddel ezelőtt még annyi volt belőlük, hogy széles körben alkalmaztak verébmentes odúkat és etetőket, de kevesebb mint egy emberöltő alatt sokat romlott a helyzet, Európa sok részén a verebek ma már ritkának számítanak.

A Magyar Madártani Egyesület minden segítséget megad a verebek védelméhez is, holnapjukon megtalálható, hol lehet bejelenteni a veszélyes épületeket – de még jobb volna, ha az üzletek vezetői tájékozódnának a megelőzés lehetőségeiről.

KM


[related-post post_id="4085546"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában