Helyi közélet

2019.03.18. 15:44

Fogyasztók világnapja

Nyíregyháza - John F. Kennedy amerikai elnök 1962. március 15-én fogalmazta meg nyilvánosan a fogyasztói jogokat.

Nyíregyháza - John F. Kennedy amerikai elnök 1962. március 15-én fogalmazta meg nyilvánosan a fogyasztói jogokat.

Nekünk, magyaroknak kiemelt nemzeti ünnepünk, de a fogyasztók világnapját is ünnepeljük március 15-én.

Kennedy elnök ezen a napon hirdette ki a négy alapvető fogyasztói jogot – a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez való jog – összefoglaló történelmi nyilatkozatát.

Alapvető szolgáltatásokhoz

– Mindenkinek joga van ahhoz, hogy hozzájusson az alapvető termékekhez és szolgáltatásokhoz, így az elegendő élelmiszerhez, ruházathoz, lakhatáshoz, egészségügyi szolgáltatásokhoz, oktatáshoz, higiéniához azért, hogy teljes körűen részt vehessen a társadalom életében – kezdte lapunk tájékoztatását Görömbeiné dr. Balmaz Katalin, a megyei békéltető testület elnöke, majd hozzátette: a fogyasztói termékeket előállító vállalatoknak biztonsági és teljesítményvizsgálatokat kell végezniük, mielőtt termékeik piacra kerülnek.

– A vásárlónak joga van az információkhoz – ideértve az alapanyagokat, a vegyianyag–tartalmat, a szükséges elővigyázatossági lépéseket, a mellékhatásokat (ha vannak ilyenek), a korlátozó intéz­kedéseket és a lejárati időt is –, hiszen csak ezek birtokában hozhat döntést, de a tisztességtelen, félrevezető reklámozás és címkézés elleni védelmet is ez szolgálja – sorolta a szak­ember, majd hozzátette: bővebb információval a 42/420-180-as és a 30/370-8226-as telefonszámon szolgálnak.

Alternatív vitarendezés

– A megyei békéltető testület a fogyasztók alapvető jogait szem előtt tartva foglalkozik a panaszokkal. A kialakult fogyasztói jogvita alternatív vitarendezésén felül szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a fogyasztók egyre szélesebb köre legyen előre felkészült, tudatos és körültekintő, hogy vásárlás előtt és után minél többen hozzanak úgy döntést, hogy a megfelelő ismeretek birtokában vannak. Ennek érdekében rendszeresen tartunk tanácsadást, a fogyasztók széles körét érintő témákban pedig média­megjelenéseinkben hívjuk fel a figyelmet a fontos tudnivalókra – mondja Görömbeiné dr. Balmaz Katalin.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában