Helyi közélet

2019.03.22. 12:48

Igazi „sztárok” lettek a tanulók a saját szakmájukban

Budapest - Sikeresen szerepeltek a szabolcsi diákok az országos szakmai versenyen.

Budapest - Sikeresen szerepeltek a szabolcsi diákok az országos szakmai versenyen.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara már évek óta megrendezi a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV), melynek országos döntője a Szakma Sztár Fesztivál. A megmérettetésen olyan középiskolás, végzős diákok vesznek részt, akik valamilyen szakmát tanulnak az iskolában. A versenyek célja a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is − társadalmi presztízsének és vonz­erejének növelése.

Többfordulós verseny

Minden év januárjában a megyei kereskedelmi és iparkamarák megrendezik az írásbeli elődöntőt a versenyre. A sikeresen szereplő tanulók ezt követően továbbjutnak az országos versenyre, ahol a legjobbak jutalma egy részvételi lehetőség a Szakma Sztár Fesztiválon. Az idén 65 szakmában indított írásbeli elődöntőben 17 iskola közel 300 diákja vett részt a megyénkben.

Az ez évi, XII. Szakma Sztár Fesztivált március 12–14. között rendezték meg Budapesten. A többnapos rendezvényen a diákok komoly megmérettetésen vettek részt: az írásbeli feladatok mellett meghatározott időre egy gyakorlati kihívást is teljesíteniük kellett, ami szorosan kapcsolódott jövőbeni szakmájuk mindennapi feladataihoz. A megoldásokat egy szakmai zsűri pontozta, a kapott pontok pedig meghatározták a verseny végeredményét.

Az országos megmérettetésen a szakmai elismerés mellett egy másik hatalmas tétért is folyt a versengés: azok a tanulók, akik az írásbeli és gyakorlati feladatokat is minimum 60 százalékban teljesítették, automatikusan megkapják a szakvizsgájukat, amit így érettségikor már nem kell letenniük.

Helyezést elért diákok a megyéből

Hollik Mihály, autóelektronikai műszerész, Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma, 2. helyezett; Vas Bertalan, elektronikai technikus, Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma, 2. helyezett; Csengeri Ferenc, elektronikai technikus, Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma, 4. helyezett; Marton Tamás, épület- és szerkezetlakatos, Mátészalkai SZC Kállay Rudolf Szakközépiskolája, 4. helyezett; Maklári Bence, magasépítő technikus, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakgimnáziuma, 6. helyezett; Kovács Krisztián, pincér, Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, 2. helyezett; Dunai László, szárazépítő, Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, 1. helyezett; Papp Szabolcs, szárazépítő, Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, 2. helyezett; Zsemberi Tamás, szárazépítő, Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, 3. helyezett; Lipták István, vasútforgalmi szolgálattevő, Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnáziuma és Dr. Béres József Kollégiuma, 3. helyezett

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában