Helyi közélet

2019.03.02. 12:18

Közös küldetésük az életmentés

Nyíregyháza - Tizenöt megyénkben működő önkéntes mentőszervezet kapott áramfejlesztőket és zagyszivattyúkat.

Nyíregyháza - Tizenöt megyénkben működő önkéntes mentőszervezet kapott áramfejlesztőket és zagyszivattyúkat.

Kárfelszámoláshoz használandó járművekkel, egyéni védőfelszerelésekkel és eszközökkel gyarapodik kétszáz önkéntes mentőszervezet a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül ebben az évben, 1 milliárd 500 millió forint uniós támogatással.

A projekt célja, hogy az önkéntes mentőszervezetek hatékonyabban készülhessenek fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és a helyreállítás munkálataiba, támogatva a katasztrófavédelem munkáját. Az új eszközök révén bővül az önkéntes szerveztek ár- és belvízkárok enyhítésére szolgáló technikai készlete.

Az átadást felkészítés követi, hiszen szakszerűen, biztonságosan kell alkalmazni az eszközöket." Nagy József

Jól jöhet az aggregátor is

A pénteki eszközátadón 15 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működő önkéntes mentőszervezet vehetett át áramfejlesztőket és zagyszivattyúkat, összesen 39 darabot, Varga Béla tűzoltó ezredes, megyei igazgatótól a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon. Az Erdő sori tűzoltólaktanyában rendezett ünnepség után Nagy József tűzoltó ezredes, az igazgatóság vezetőhelyettese lapunknak elmondta: – Tekintve, hogy megyénket főként az ár- és a belvíz veszélyezteti, a legjobb kezekbe kerültek az értékes eszközök. A szivattyúk az elöntött és a szabályozott területeken is segítséget nyújthatnak az önkéntes mentőszervezeteknek, az agg­regátorok áramkimaradás esetén közösségi befogadó- és melegedőhelyeket láthatnak el villamosenergiával, nem beszélve az éjszakai beavatkozásokról az árvízi védekezések idején.

Járművek, ruhák, sátrak

Nagy József hozzátette: a katasztrófavédelem hosszú évek óta stratégiai partnereinek tekinti az önkéntes segítő szervezeteket, akiket felkészülten, modern eszközökkel felszerelve szeretnének bevonni a védekezésbe, helyreállításba. – Az emberi élet és értékek védelme, valamint a biztonság javítása közös ügyünk, feladatunk. A tekintélyes uniós forrás országosan 200 mentőszervezet felszereltségét segíti, megyénkben 15-en kapnak valamilyen eszközt. Ebben éppúgy megtalálható a terepjáró képességű jármű, mint a rendkívüli eseményeknél, árvízi védekezésnél bevethető mentőruházatok, speciális védőruhák, fűthető sátrak.

Az eszközátadást felkészítés követi, hogy az önkéntes mentőszervezetek tagjai szakszerűen, biztonságosan és balesetmentesen tudják alkalmazni az új eszközöket.

- PI -


Az alábbi szervezetek vettek át eszközöket

Nyíregyházi Járási Mentőcsoport tagszervezete, az Újfehértói Önkéntes Tűzoltó Egyesület; Nyíregyházi Járási Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Csoport tagszervezete, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Csoport; „Kraszna” Mátészalkai Járási Mentőcsoport tagszervezete, a Nagyecsedi Önkéntes Tűzoltó Egyesület; „Rétköz 8” Ibrányi Járási Mentőcsoport tagszervezete, a Nagyhalászi Önkéntes Tűzoltó Egyesület; „Bereg” Vásárosnaményi Járási Mentőcsoport tagszervezete, a Vásárosnaményi Önkéntes Tűzoltó Egyesület; Eperjeske Települési Önkéntes Mentőcsoport tagszervezete, az Eperjeskei Polgárőr Egyesület; Gávavencsellő Települési Önkéntes Mentőcsoport tagszervezete, a Gávavencsellői Önkéntes Tűzoltó Egyesület; Mátészalka Települési Önkéntes Mentőcsoport tagszervezete, a Szalka-Víz Mátészalka Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.; Tiszavasvári Települési Önkéntes Mentőcsoport tagszervezete, a Lukács Ferenc Önkéntes Tűzoltó Egyesület; Nyíregyháza Települési Önkéntes Mentőcsoport tagszervezete, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.; Szakoly Települési Önkéntes Mentőcsoport tagszervezete, a Szakoly Önkéntes Tűzoltó Egyesület; Demecser Települési Önkéntes Mentőcsoport tagszervezete, a Demecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület; Szatmárcseke Települési Önkéntes Mentőcsoport tagszervezete, a Szatmárcsekei Tűzoltó, Polgárőr és Faluszépítő Egyesület; Tarpa Települési Önkéntes Mentőcsoport tagszervezete, a Tarpai Tűzoltó, Polgárőr és Faluszépítő Egyesület; Nyírbogdány Települési Önkéntes Mentőcsoport tagszervezete, a Nyírbogdány Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában