Helyi közélet

2019.03.06. 08:49

Vakmerő lépést tett a közgyűlés alelnö­ke

Nyíregyháza - Baracsi Endre szerdán szemtakaróban, fehér bottal tájékozódva jutott el az irodájába.

Nyíregyháza - Baracsi Endre szerdán szemtakaróban, fehér bottal tájékozódva jutott el az irodájába.

Az idén 15 éve működő Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete tagjai érdekes ötlettel rukkoltak elő egy műhelybeszélgetés alkalmával: tekintve, hogy a társadalom látó tagjaiban még mindig sok sztereotípia él a látássérültekkel kapcsolatban és nem sok tapasztalatuk van arról, hogyan élik mindennapjaikat, milyenfajta segítséget igényelnek – ha igényelnek egyáltalán – a fogyatékkal élők, a figyelemfelhívás, szemléletformálás és a társadalmi felelősségvállalás jegyében az egyesület útjára indította a Vakmerő programot. – Ennek lényege, hogy bárki kipróbálhatja, hogyan boldogulna az egyik legfontosabb érzékszerve, a szeme világa nélkül, szemtakaróval, fehér bottal a közlekedésben – mondta el Nemes-Nagy Tünde, a jubiláló civil szervezet elnöke.

A megyei közgyűlés alelnöke, Baracsi Endre örömmel vállalkozott a feladatra, hogy közszereplőként támogassa e jó ügyet azzal (is), hogy szerdán reggel szemtakaróban, fehér bottal tájékozódva próbál eljutni a megyeháza első emeletén található irodájába.

Átélni és átérezni

– Különös élmény volt… A főbejárattól az irodáig nap mint nap percek alatt, többször is megteszem ezt az utat. Most azonban minden más volt: bizonytalanul és kissé félve közlekedtem a jól ismert terepen, rosszul mértem fel a távolságokat, irányokat, meglegyintett a kiszolgáltatottság érzése. Figyelnem kellett minden lépcsőfokra, akadályra, a környezetemből jövő hangokra, a fehér bot „üzeneteire”. Miközben átéltem, át is éreztem a látássérültek élethelyzetét, s levontam a Vakmerő próba tanulságait.

Hazánkban 80 ezer, a megyeszékhelyen körülbelül 300 látássérült él. A figyelemfelhívó, érzékenyítő akció egyértelműen folytatásért kiált.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában