Helyi közélet

2019.04.02. 12:27

Kiállnak a termelők mellett

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Rácz Imre és Bori Vilmos is részt vett az alsónémedi tüntetésen.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Rácz Imre és Bori Vilmos is részt vett az alsónémedi tüntetésen.

Tejtermelők, az őket támogató gazdák, illetve Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke közösen demonstráltak a napokban a Penny Market Kft. alsónémedi központja előtt.

Megyei résztvevők

A tüntetésen jelen volt Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, illetve Bori Vilmos, a megyei szervezet alelnöke is.

– Csak a pillanatnyi haszonmaximalizálás számít, a vásárlók becsábítása? Tettük fel közösen a kérdést a demonstráción. A kamaránk egyetért a Penny elleni fellépéssel, és minden segítséget megad a jogosan felháborodott magyar tejtermelők számára, hogy elérjék céljukat. Az üzletláncot felszólítottuk a kétes akciójuk azonnali visszavonására, és arra, hogy a pillanatnyi haszonszerzés reményében ne tegyék kockára a magyar tejágazat jövőjét. Ugyanazt a magatartást várjuk el a Pennytől, mint amit a hazájukban tanúsítanak a német termelőkkel szemben – elevenítette fel lapunknak a történteket Rácz Imre. A megyei elnök szerint a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat a Penny Market Kft. azzal, hogy drasztikusan alacsony áron dobott piacra egy szlovákiai import-UHT-tejet.

Tej Szlovákiából

Az eset rövid háttere: a Penny Market Kft. március 21-étől – akciós újságja címlapján is hirdetve – egy lépésben 14 forintos kiskereskedelmi árcsökkentéssel, dömping fogyasztói áron kezdett el értékesíteni egy szlovák eredetű, 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT-tejet. Félő, hogy a 14 forintos árletörés az egész hazai szektoron igen hamar végigsöpör, ezért a gyors és átfogó hatósági lépések sürgetése mellett a NAK és a Tej Terméktanács határozottan felszólította az áruházláncot az akció azonnali visszavonására. – A Penny Market Kft. a mostani lépésével minden eddigi közös szakmai és kormányzati együttműködést és munkát semmibe vett, arcon csapva a tejszakmát. Az Európa egyik legolcsóbb magyarországi nyerstej-ára miatt már eddig is elégedetlen hazai tejtermelők számára a Penny lépése olaj a tűzre – jegyezte meg Rácz Imre.

Nem értik a gazdálkodók

Lapunk több megyei tejtermelőt is megkérdezett, de neve felvállalásával senki sem akart nyilatkozni. Egyik gazdálkodó sem érti, miért hoz be Szlovákiából ilyen olcsón tejet az élelmiszer-áruház, az pedig nem igaz, hogy Magyarországon nincs elég nyers tej.

Az egyik megyei gazdálkodó kifejtette: volna, ha a multik jeleznék, hogy több tejre van szükségük. – A ­Penny inkább kiváló minőségű akciós magyar tejjel csalogassa be a boltba a vásárlókat – mondta az anonimitásba burkolózó gazdák egyike.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában