Helyi közélet

2019.04.07. 10:44

Mindent beleadtak a csapatok

Nyíregyháza - Az elmúlt 12 év alatt szinte minden évben képviseltettük magunkat a világversenyeken.

Nyíregyháza - Az elmúlt 12 év alatt szinte minden évben képviseltettük magunkat a világversenyeken.

Német, japán és amerikai egyetemi professzorok indították el a RoboCup-ot 1997-ben a robotfutball-bajnoksággal azzal a céllal, hogy az évente rendezett találkozókon teszteljék és serkentsék a robotika fejlődését. Azóta már kiszélesedett a bajnokságok száma a társadalom számára fontos alkalmazásokra – mondta el pénteken a Nyíregyházi Egyetemen rendezett Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) juniordöntői után dr. Simon Béláné.

Nem lett volna fair üres kapuba szórni a gólokat." Biborka Ágnes

A RoboCupJunior magyarországi képviselője hangsúlyozta: az elmúlt 12 év alatt szinte minden évben képviseltettük magunkat a világversenyeken.

– Az idei belépési életkor a sydney-i világversenyen 13 év. Az Európai RoboCupJunior Hannoverben viszont fogadja a 10–13 éveseket is, könnyített szabályokkal. Mind az európai, mind a világméretű RoboCup-ra kértünk egy-egy helyet, minden ligában. Minimum 2 fős csapatok nevezhetnek, honi minősítéssel. Négy kvóta sorsa a mentő­robotok ligáiban már eldőlt februárban, Budapesten.

– Nyíregyházán 5 városból 20 csapat állt rajthoz a futball, a virtuális mentés és színház ligákban április 5-én, két korosztályban. Újdonságként bevezettünk egy MIRKBelépő ligát MIRKNovice címmel azok számára, akik újoncnak számítanak a RoboCupJunior hazai versenyében, és nem versengenek kvótáért.

Dr. Simon Béláné hozzátette: a versenyszámok évről évre ugyanazok, de a robotoknak fejlődni kell a legújabb technológiai és mesterségesintelligencia-módszerek alkalmazásával. A tudás megszerzése a legfontosabb cél, nem pedig az, hogy ki milyen helyezést ér el a versenyeken.

A délutáni eredményhirdetésen nem csupán oklevelet, méltán megérdemelt taps kíséretében, sportszerű viselkedésük elismeréseként különdíjat is átvehetett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumból érkezett ORKA ROBOTICS.

Sportszerűen küzdöttek

A csapat egyik oszlopos tagja, Biborka Ágnes érdeklődésünkre elmondta: javában zajlott a „focimeccs” az ő két, illetve a másik csapat egyetlen robotja között, amikor technikai balesetet szenvedett az ellenfél, leégett az akkumulátora. – Bár megtehettük volna, nem lett volna fair így folytatni a harcot, üres kapuba szórni a gólokat, ezért megállíttattuk a játék­időt, sőt kivártuk a (szerviz)szünetet is. A sérült „harcos” így sem tudott pályára állni a második félidőben, tehát automatikusan megnyertük a mérkőzést, emelt fővel, tiszta lelkiismerettel! – mesélte Ágnes.

- KM -


Eredmények

Soccer Lightweight (13–19)

1. helyezett: Atom (Irinyi Károly Általános Iskola és AMI); 2. helyezett: ORKA ROBOTICS (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium, Budapest); 3. helyezett: SZLKI-ROBOTS (Szent László Katolikus Gimnázium, Kisvárda)

Rescue Simulation (13–19)

1. helyezett: BitConnect (Krúdy Gyula Gimnázium, Nyíregyháza); 2. helyezett: X-FORCE2 (Szent László Katolikus Gimnázium, Kisvárda)

OnStage – Preliminary (13–19), OnStage – Advanced (13–19), OnStage – Preliminary (10–19)

1. helyezett: RoboQuartet (Szent Imre Katolikus Általános Iskola, Nyíregyháza); 2. helyezett + legjobb technikai bemutató különdíj: Lego Warrior (Szent László Katolikus Gimnázium, Kisvárda); 3. helyezett + legjobb színielőadás különdíj: Alpha (Irinyi Károly Általános Iskola és AMI)

Soccer 1:1 Standard Kit (10–19 év)

ORKA ROBOTICS, SKYNET, VIMATE, FootballLegend, Code or Go

Rescue Simulation (10–19 év)

1. helyezett: MiniBits (Jókai Mór Református Általános Iskola, Nyíregyháza); 2. helyezett: QuickRescue Team (Robotintelligencia Tehetségtámogató Klub, Nyíregyháza)

Mirk Novice OnStage (10–19 év)

1. helyezett: Torzonborzok (szurkolórobot); 2.: Okosbarnadió (rokkant kutya); 3.: Szemétrakás (harci robot); 4.: Start menü (egyensúlyozó robot); 5.: Nokedly FC (színfelismerő robot) – Mándoki Általános Iskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában