Helyi közélet

2019.05.02. 08:45

Készül az országos stratégia

Nyíregyháza - A minisztérium az egységes célok megfogalmazása előtt kíváncsi a kis- és középvállalkozások véleményére is.

Nyíregyháza - A minisztérium az egységes célok megfogalmazása előtt kíváncsi a kis- és középvállalkozások véleményére is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen országos konzultációsorozatot indított azért, hogy a készülő, úgynevezett kkv-stratégia elkészítéséhez megismerje a hazai kis- és középvállalkozások helyzetét, mindennapi problémáikat.

Gazdasági eszmecsere

Kedd délután dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályzásért felelős államtitkára Nyíregyházán vendégeskedett: a megyei kereskedelmi és iparkamara nyíregyházi székházában találkozott a térség gazdasági életének szereplőivel.

Az eszmecsere felvezetéseként dr. György László röviden beszámolt a korábbi megyei fórumok tapasztalatairól: kiemelt fontosságú a kkv-szektor termelékenységének és hatékonyságának javítása, külpiacra jutásának segítése a digitalizáció és az innováció aktuális kérdéseinek figyelembevételével.

– Általános jelenség, hogy a kis- és középvállalkozások nehezen jutnak kereskedelmi banki forráshoz, túlzónak érzik az adminisztratív terheket, valamint akarva-akaratlanul szembesülni kénytelenek a 21. századra jellemző technológiai változásokkal – mondta az államtitkár, aki szerint az országos konzultációsorozat tapasztalatait beépítik a készülő, várhatóan júniusban véglegesített kkv-stratégiába.

Újfajta kihívások

A kkv-knak ma olyan kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a digitális átállás, az innovációs készség és exportképesség növelése, valamint a generációváltás. A kkv-kat érintő kihívások közül példaként a munkaerőpiac egyre feszesebbé válását, a pénzügyi tudatosság hiányát és a folyamatosan növekvő béreket említette a nyíregyházi konzultáción dr. György László. Utóbbiról megjegyezte: ez azért jelent terhet a vállalkozásoknak, mert a bérek lényegesen gyorsabban nőnek, mint a termelékenység, ezért szükséges, hogy a vállalkozások innovatívan gondolkodjanak.

Jár nekik az elismerés

Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára korábban már hangsúlyozta: a magyar kis- és közepes vállalkozások minden elismerést megérdemelnek az elmúlt 8 évben mutatott teljesítményükért, ugyanis míg ebben az időszakban a gazdaság reálértelemben 24 százalékkal nőtt, a magyar kkv-k 27 százalékkal tudták növelni a hozzáadott értéküket, 46 százalékkal az exportképességüket.

A mostani országjárás és a vállalkozói fórumok segítenek a kkv-szektor belső szerkezetének megismerésében, az őket érintő kihívások azonosításában. Mindez pedig azért fontos, mert a Magyarországon működő vállalkozások 99,8 százalékát a kkv-k adják.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában