fészek

2019.05.16. 14:01

Már nem üresek a gólyafészkek

Fiatal párok és családok foglaltak helyet csütörtök délelőtt a vásárosnaményi városháza nagytermében, ahonnan alig egy órával később lakáskulccsal a kezükben távoztak. Minden egyes kulcs egy fontos mérföldkő – az életkezdésük jelentős állomása.

Építés és felújítás

Befejeződött Vásárosnaményban az Esély Otthon – Gólyafészek projekt, amelynek célja, hogy a településen élők vagy oda visszatérők a városban maradjanak: ott helyezkedjenek el és ott alapítsanak családot.

Filep Sándor, a város polgármestere az eseményen elmondta: a pályázat keretében nyolc önkormányzati lakást alakítottak ki, illetve újítottak fel, ezekre 18–35 év közötti fiatalok pályázhattak.

Az elbírálásnál előnyt élveztek azok, akik még nem múltak el 30 évesek és akik korábban együttműködtek az önkormányzattal és vállalták, hogy a későbbiekben is önkéntes munkával segítik a várost. A berendezett lakásokban legfeljebb 24 hónapig maradhat egy pár vagy egy család, akiknek csak a rezsit kell fizetnie, a lakbért nem.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke azt mondta, minden település számára fontos a népességmegtartó erő, az pedig, hogy Vásárosnamény ezekkel a lakásokkal átmeneti segítséget nyújt a fiataloknak, ennek kiváló példája.

Dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője a gyermekvállalás jelentőségéről beszélt és elmondta: a kormány intézkedéseinek köszönhetően egyre több támogatást kapnak a családok és az édesanyák, így a korábbi évek drasztikus visszaesése után van esély arra, hogy újra több gyerek szülessen Magyarországon.

A lányok nagyon várják

A Szabadság téren öt lakást alakítottak ki – a legnagyobba Tóth Orsolya költözik be a gyerekeivel. – Most albérletben lakunk, ez a lehetőség pedig hatalmas segítség nekünk – mondta az édesanya, aki egyedül neveli a gyerekeket.

– A lányok nagyon várják már, hogy beköltözzünk, mindent lefotózok, hogy meg tudjam nekik mutatni az új otthonunkat. Biztos vagyok benne, hogy jól fogjuk itt érezni magunkat – mondta Orsi, miközben azt mérte fel, mekkora függönyökre lesz majd szüksége.

Guti Nikolettáé és párjáé, Deák Tamásé lesz a legkisebb lakás – a fiatal pár már nagyon várja a költözést. – Mind a ketten vásárosnaményiak vagyunk, és nagyon örültünk a lehetőségnek – mesélték.

– Ez komoly segítség, hiszen azt a pénzt, amit egyébként lakbérre költenénk, azt félretehetjük, és amikor lejár a két két év és ki kell költöznünk, lesz miből elkezdenünk a közös életünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában