választás

2019.05.15. 07:32

Tájékoztató a szavazásról

Az Európai Parlamentben 751 képviselői hely kiadó, ez a brexit függvényében 701-re csökkenhet.

Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája és a Europe Direct Tájékoztató Központ a Nyíregyházi Egyetemen sajtóbeszélgetést szervezett, melynek fókuszában a közelgő európai parlamenti választás állt.

Először Hollandiában

Pálfy Katalin, a kapcsolattartó iroda sajtóattaséja elmondta: Magyarországon a Nemzeti Választási Iroda szervezi és felel a május 26-ai voksolásért. – Hollandiában már május 23-án az urnákhoz járulhatnak a szavazásra jogosultak, Írországban 24-én voksolnak, Lettországban, Máltán és Szlovákiában pedig 25-én szavazhatnak az uniós állampolgárok – hívta fel a figyelmet a sajtóattasé.

– Magyarországon listás választási rendszer van érvényben, azaz pártlistákra szavazhatunk, a mandátumokat pedig a voksok arányában osztják szét a pártok közt. Az unió 28 tagállamában közel 400 millióan szavazhatnak – tájékoztatott Pálfy Katalin, majd hozzátette: az Európai Parlamentben 751 képviselői hely kiadó, ez a brexit függvényében 701-re csökkenhet, ám a britek helyzete a magyar mandátumok számára (ami 21) nincs kihatással.

Csak érdekességként: egy sikeres brexit esetén a franciák öt, az olaszok három képviselői hellyel „gazdagodhatnak”, előbbi országot eddig 79, utóbbit 76 politikus képviselte eddig Brüsszelben.

– Legutóbb 28 százalékos volt Magyarországon a részvételi arány, ami az uniós 42 százalékos átlaghoz viszonyítva igen alacsony. Ennek viszonylag ellentmond egy friss kutatás, mely szerint a magyarok 78 százaléka vélekedik pozitívan arról, hogy hazánk tagja az EU-nak – mondta a keddi sajtóbeszélgetésen Pálfy Katalin.

– Fontos, hogy véleményt nyilvánítsunk arról, hogyan és milyen keretek közt szeretnénk élni az unióban, ennek egyik módja az, hogy elmegyünk szavazni. Irodánk igyekszik minél több fórumon arra buzdítani a magyar embereket, hogy voksoljanak május 26-án – emelte ki az Európai Parlament Kapcsolattartó Iroda sajtóattaséja, aki hozzátette: további hasznos információt találhatnak az érdeklődők a szavaznifogok.eu és a whateuropedoesforme.eu oldalakon.

A sajtóbeszélgetésen elhangzott: a kapcsolattartó iroda önkénteseket is keres, akik munkájukkal elősegítenék az uniós információk hatékonyabb áramlását.

TG

Borítókép: Pálfy Katalin voksolásra buzdított az egyetemen Fotó: Pusztai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában