Fölényesen nyertek

2019.05.30. 12:29

Tiszaszalka róluk híres

Kétszázhuszonnyolc csapat közül lettek elsők az országos hungarikum vetélkedőn.

A maga nemében unikum, amit elért a tiszaszalkai iskola csapata az Értékek, kincsek, hagyományok a Kárpát-medencében elnevezésű országos hungarikum vetélkedőn, melynek a lakiteleki Népfőiskola impozáns épületegyüttese adott otthont.

– A versenyre 228 magyar és határon túli csapat nevezett, közülük 16-an jutottak az elődöntőbe. Kósa Kristóf, Pallagi Tamás és Varga Viktor alkották az együttesünket, akik a nyolcas fináléban is kiválóan teljesítettek, és nagy boldogságunkra az eredményhirdetésnél kiderült: ők lettek a legjobbak – újságolta Kristán Zoltán, a Hétvezér Baptista Általános Iskola Óvoda és AMI pedagógusa, a Ballagó Hagyományőrzők nevű trió egyik felkészítője.

Kósáné Kósa Edina is büszke a tanítványokra. – Az elődöntőben a tiszai halászlevet mutatták be a fiúk rímekbe összeszedve, szellemi totó töltöttek ki a hungarikumról és a világörökségekről, illetve fel kellett ismerniük a Kárpát-medence kulturális javait. Utána derült ki, hogy döntősök lettek, ahol bemutatták a megyei értéktárba általunk felterjesztett tiszaadonyi kecskesajtot, illetve a beregdaróci vászonvirágot népszerűsítették.

A házigazda Lezsák Sándor értékelésében kiemelte, hogy mind a három szellemi fordulót fölényesen nyerték a tiszaszalkai diákok.

– Tagja voltam a tavalyelőtti győztes csapatnak is, az is nagyszerű érzés volt – mondta Kósa Kristóf, aki a kisvárdai Bessenyeiben tanul tovább.

– Az idén ez volt a hetedik országos döntőnk, hamarosan még Kecskemétre is utazunk egy versenyre – fűzte hozzá Varga Viktor.

– Könyvjutalmakat kaptunk, illetve részt vehetünk egy kétnapos országos körutazáson – jegyezte meg Pallagi Tamás.

A győzteseket Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke fogadta csütörtök reggel a hivatali helyiségében. Gratulált nekik, hogy méltó módon képviselték Szabolcs-Szatmár-Bereget. – Miközben népszerűsítették a megyénk értékeit, elérték azt, hogy most Tiszaszalka róluk híres – állapította meg Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke.

LTL

Fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában