EP-választás

2019.05.25. 10:55

Vasárnap választ Magyarország

A szavazólapon kilenc jelölőszervezet szerepel, közülük csak egyre lehet szavazni.

Választásra készül Magyarország: június 26-án a szavazópolgárok arra voksolnak, hogy kik képviseljék hazánkat az Európai Parlamentben (EP). Európai parlamenti választásokat ötévente tartanak az Európai Unióban.

Csak pártok indulhatnak

Az első magyarországi EP-választás 2004. június 13-án volt 24 mandátumért, a következő 2009. június 7-én 22 mandátumért, a legutóbbi pedig 2014. május 25-én 21 mandátumért. Az idei választás némelyik országban már május 23-án megkezdődött, de a magyar választási eljárásról szóló törvény szerint hazánkban csak vasárnap lehet választást tartani, ezért jelölte ki a választás napjának május 26-át Áder János köztársasági elnök.

Dr. Papp Csaba megyei jegyzőt, a Területi Választási Iroda vezetőjét a vasárnapi választás legfontosabb tudnivalóiról kérdeztük meg.

– A választás egyfordulós, listás szavazás, amelyen csak pártok indulhatnak. Magyarország az EP döntése alapján az idén is 21 képviselőt küldhet majd az Európai Parlamentbe. Mint ismert, az a párt állíthatott listát, amely legalább 20 ezer választópolgár aláírását össze tudta gyűjteni. A voksoláskor az egész ország egyetlen választókerületet alkot. Mandátumot csak az a párt szerezhet, amelyik megkapja az érvényes szavazatok legalább 5 százalékát – magyarázta a szakember.

„Ha többet jelölnek be, akkor már érvénytelen a szavazólap.”

– A választás szabályai alapvetően nem változtak. Vasárnap reggel 6 órakor kinyit megyénk 229 településén az 571 szavazókör, s 19 óráig vannak nyitva. Szavazni kizárólag személyesen lehet a választópolgár lakcíme szerinti szavazóhelyiségben. Fontos, hogy mindenki vigyen magával személyazonosító okmányt, mert lakcímét és személyazonosságát is igazolnia kell. A személyazonosság igazolására a szavazatszámláló bizottság elfogadja a személyazonosító igazolványt, az ideiglenes személyazonosító igazolványt, a vezetői engedélyt, az útlevelet és az ideiglenes útlevelet.

A lakcím igazolására a lakcímkártya kell. Ha viszi magával a választási értesítőjét, akkor még könnyebben megy majd a szavazópolgárok beazonosítása. Valamennyi választási bizottság kellő létszámban várja a vasárnapi feladatokat, a választási irodák is megkapták a megfelelő felkészítést. Egy szavazólapot kapnak az állampolgárok, ezért vélhetően hamar végeznek a szavazatszámláló bizottságok. A szavazatszámláló bizottságok a jegyzőkönyveket kiállítják, az országgyűlési egyéni választókerület választási irodájába szállítják, ezt követően a jegyzőkönyveket a Területi Választási Iroda viszi el a Nemzeti Választási Irodához.

Vasárnap délig igényelhető

Változtak-e a mozgóurna igénylésének a szabályai?

– Annyiban változott, hogy a választás napján, május 26-án a korábban megszokott 15 óra helyett legkésőbb 12 óráig lehet benyújtani mozgóurnára az igényt a mozgásukban korlátozott személyek számára. Természetesen az előző napokban is lehet, illetve lehetett már igényelni.

– A szavazókörben is igénybe lehet venni segítséget. Ha valaki nem vitt magával segítőt, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja segít a szavazólap kitöltésében. A mostani szavazólapon kilenc jelölőszervezet szerepel. A szavazás akkor érvényes, ha ezek közül a jelölőszervezetek közül csak egyet jelöl be a szavazópolgár, amennyiben többet jelöl be, akkor már érvénytelen a szavazólap – tette hozzá dr. Papp Csaba.

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában