SZAVAZÁSÉRTÉKELÉS

2019.06.10. 11:29

Az élővíz olvasóink favoritja

Legutóbbi kérdésünkkel arra kerestük a választ, az élővizes vagy medencés fürdőhelyeket kedvelik-e jobban a szon olvasói.

Fotó: pixabay

A kérdést megválaszolók közel fele (44%) egyértelműen az élővizek mellett tette le a voksát. Az emberek közel harmada (29%), mindkét felüdülési módot szívesen választaná, a lényeg szerintük: a kikapcsolódás, sportolás lehetősége, vízben és vízparton.

A hazai természetes fürdőhelyek zöme kiváló minősítést kapott

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint, a 2018-ban üzemelő 253 fürdőhelyről nagyon pozitív a kép; az értékeléshez szükséges éves adatsorral rendelkező 233 természetes fürdővíz 79 százaléka kiváló, 13 százaléka jó, 5 százaléka tűrhető minősítést kapott.

Kifogásolt kategóriába mindössze nyolc fürdőhely esett, többségében tiszai fürdőhelyek.

Közölték, a fürdési idény előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden természetes fürdőhelyet ellenőriznek, és a fürdővizek minőségét az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok vizsgálják, egyszer nyitás előtt, majd a nyár folyamán havonta egyszer.

Fontos, hogy a nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nem adottak.

A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés.

Mindössze az emberek kicsivel több, mint negyede (27%) véli úgy, kizárólag medencés fürdőkben érdemes kikapcsolódni.

A medencés fürdőkkel kapcsolatos legfontosabb kérdés, illetve aggály, a klór

Az, hogy mennyire zavar minket a klór, ami a medencés strandok kötelező velejárója, hiszen ezzel az anyaggal fertőtlenítik a medence vizét. A klór irritáló anyag, nagy mennyiségben viszketést okoz a bőr felszínén és a szemben.

Szárítja a bőrt, ezáltal csökkenti annak saját védekező képességét. A strandokon – automatizált berendezések segítségével – szigorú szabályok és előírások szerint adagolják a klórt a vízhez, de lehet, hogy valakinek az átlagos dózis már sok, és bőrpanaszok jelentkezhetnek.

Fotó: Sóstó-Gyógyfürdők

Nagyon hasonló bőrpanaszok alakulhatnak ki akkor is, ha az elégtelen fertőtlenítés miatt bizonyos kórokozók elszaporodnak, és gyulladást okoznak a bőrön vagy a szemben.

A medencés strandok mindegyikében rendszeres és szigorú az ellenőrzés, az automatizált vízkezelő berendezéseknek köszönhetően gyakorlatilag nem fordulhat elő, hogy a klór szintje nem megfelelő.

A termálvizes, gyógyvizes medencék vize nem átlátszó és színtelen, hiszen ezekbe a medencékbe kemikáliák nélkül kerül be a természet erejét hordozó termálvíz. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek a medencék nincsenek ellenőrzés alatt!

Folyamatosan cserélik a vizet, így mindig friss, jó minőségű termálvizet találunk a medencékben.

Ilyenek például Nyíregyházán a sóstói strand vagy a Júlia termálmedencéi.

Mindenképpen megemlítendő még két különbség az élővizes és medencés fürdőhelyek összehasonlításában, a biztonság és a szolgáltatásasok.

Természetesen a medencés fürdők biztonságosabbnak tekinthetők mivel a medencék jól átláthatók, nem tartogatnak „meglepetéseket” illetve a képzett úszómester vagy vízimentő másodpercek alatt beavatkozhat ha baj történik.

Fotó: KM archív

Szolgáltatások tekintetében, bár nem nagy, némi előnye lehet a medencés fürdőknek, mivel ezeken a helyeken jól kiépítve, megfelelő rendszerben működtetve található meg minden ami a pihentető, élvezetes kikapcsolódáshoz hozzásegíthet minket.

MTJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában