Matyasovszki József jegyzete

2019.06.01. 10:43

Jó arcnak látszani

Pedagógusnap közeledtén eljátszottam a gondolattal, milyen egy mai szuper – diáknyelven „jó arc” – tanerő.

Matyasovszki József

Illusztráció

Forrás: Irish Times

A diákok szemében nyilván az olyan, aki az órán alvóval szelfit készít, majd összeköti a cipőfűzőjét. Kő-papír-ollóval dönti el, legyen dolgozat vagy se, és fanatikus Lady Gaga-rajongó. Esetleg kiugrál az ablakon, mint Nagy Ervin (alias Vasvári Szilárd) a tévésorozatban, a fizika­leckét demonstrálva.

Én persze nem vagyok biztos benne, hogy így születtek volna a Quintilianusok, Rotterdami Erasmusok, Apáczai Csere Jánosok, Öveges Józsefek. Számomra a jó tanár – amellett, hogy értett a diákok nyelvén – egyszerre tudott szigorú és következetes lenni, hiszen olyan tudással, bölcsességgel rendelkezett, ami miatt szégyellt nem tanulni neki az ember.

Tudom, ma már, az internet, vagyis a személytelen ismeretszerzés világában (ahol a kütyü mindenre kész válaszokkal szolgál) nehéz „jó arcnak” látszani. Egy olyan országban pedig tanítani is lehetetlen – egyesek szerint létezik ilyen –, ahol ha belerúg egy diák a pedagógusba, vagy ha az arcának elcsúfításával fenyegeti a nebuló családja, mert egyest mert neki adni, arról bizony mélyen hallgatni kell, nehogy rossz híre keljen az iskolának. Szóval ha valóban létezne ilyen ország, csak azt kívánom napjaink tanárainak – mélyen meghajolva előttük –, hogy ilyesmi ide soha be ne gyűrűzzön, és ne váljon ellenséggé se diák, se szülő, csak mert fegyelmezni próbálnak néha.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában