Határ a csillagos ég!

2019.06.12. 11:30

Obszervatóriumot építene Bátorligeten!

Alesenszki Roland álmodott egy nagyot.

A két évvel ezelőtti nyári csillagásztábor nyitónapján lapunk is jelen volt, a kép jobb oldalán Alesenszki Roland

Fotó: Tarnavölgyi Gergely

A Nyírbátori járásban található kis község egyik fiatal lakója mert nagyot álmodni. Alesenszki Roland fejébe vette, hogy Bátorligeten helyi vagy megyei önkéntesek segítségével felépít egy obszervatóriumot.

Roland hosszú évek óta a csillagok és a csillagászat szerelmese, nevéhez fűződik a nyaranta megrendezett bátorligeti csillagásztábor megszervezése is. Öt éve, az első alkalommal még csak egy vendége volt a tábornak, tavaly viszont már hetvenen érkeztek az ország különböző pontjairól.

A csillagászattal ismerkedtek

Alesenszki Roland fontosnak tartja, hogy a fiatalabb generáció tagjai is megismerkedhessenek a csillagászat szépségeivel. A Bátorligeti Gemini Egyesület vezetője az évek során remek társra talált a mátészalkai Lakatos Mártonban, kettejüknek köszönhetően tavaly 1591 gyerekkel ismertették meg a csillagos eget. Harminchat településre jutottak el, több alkalommal a határon túlra (Csata, Nagykároly) is. Különböző programokat szerveztek Bátorligeten, ezeknek köszönhetően több mint háromszáz látogató érkezett a faluba.

– Sokszor szembeszélben tesszük a dolgunkat, de nem adjuk fel, vannak céljaink, most éppen az, hogy építünk egy obszervatóriumot Bátorligeten, ami távcsővel együtt másfél millió forintba kerülne – így Alesenszki Roland.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában