múzeumok éjszakája

2019.06.24. 07:19

Régi életünk szép emlékei

8 óra munka, 8 óra pihenés: avagy a szocializmus korát idézte fel a Múzeumok Éjszakája.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató köszöntőjével szombaton 18 órakor szélesre tárta kapuit az érdeklődők előtt a Múzeumok Éjszakája hazánk második legidősebb vidéki emlékbirodalmában, a 151. évét taposó Jósa András Múzeumban.

A megyeszékhely első embere kiemelte: jeles kiállításokkal és kulturális programokkal készültek a szervezők, s ezt a nívót tartani, sőt fokozni kell a jövőben. Hozzátette: a közelgő VIDOR Fesztivál idején is érdekes látnivalókat kínál majd az itt élőknek és az ide látogatóknak „Az év múzeuma”.

– A múlt héten jól debütált a szabadtéri színpad, amit előtte a ZIG Singers „tesztelt”, s akkor a Cantemus hazai és nemzetközi sikereiről még nem is beszéltünk. Egy szó, mint száz: rengeteg olyan kulturális programot kínál Nyíregyháza, amit „nem szabad” kihagyni! – summázta dr. Kovács Ferenc.

– A mai Múzeumok Éjszakája program több szempontból is kiemelkedő – vette át a szót dr. Rémiás Tibor. – Az idén elnyertük Az év múzeuma megtisztelő címet, továbbá 30 éve volt a rendszerváltás Magyarországon.

A kerek évforduló apropóján a mostani Múzeumok Éjszakája tudatosan a retró, a múltidézés jegyében telik, erre utalnak a múzeum bejárata előtt parkoló Trabant, Skoda és Lada gépkocsik is, de ezt az időszakot idézi meg egy kiállítás is Hammel József fotóriporter fekete-fehér képeiből, amelyek a szocializmus idején készültek Nyíregyházán és a megyében.

Az éjszaka csúcsrendezvénye a Beatrice együttes élő koncertje és az éjféli tűzugrás volt. Ez utóbbit a Sóstói Múzeumfalu felújítási munkálatai miatt a múzeum előtt rendezték meg.

PI

Ezek is érdekelhetik