kirándulás

2019.06.25. 07:54

Tátott szájjal csodálták meg a Lovak-vízesést

Harminc hetedikes tanuló és négy pedagógus utazhatott az idei tanév végén Erdélybe a Hodászi Kölcsey Ferenc Általános Iskolából az Észak-Erdély jelenében a múlt nyomai – Határtalanul! program keretében.

A hazafias költőink (Kölcsey, Petőfi, Ady) „nyomába eredő” kirándulók megismerték irodalmi nagyjaink szülő- és tartózkodási helyeit, s ezzel együtt a határon túli magyarság életét, kultúráját.

Bejárták a vidám temetőt

A hodászi gyerekek még soha nem jártak határon túl, így különösen nagy izgalommal várták az utazást. Nagykárolyban az idegenvezető sok érdekességet mesélt a helyszínekről, a helyi szokásokról, az itt élők életéről. A kirándulók itt megtekintették a romantikus stílusú Károlyi-kastélyt, Érmindszenten megnézték Ady Endre szülőházát, megkoszorúzták a költő szobrát.

Különleges élményt nyújtottak Szaploncán a vidám temető színes és beszédes síremlékei, a legnagyobb élmény a Lovak-vízesés látványa volt. A vízeséshez érve a gyerekek szó szerint tátott szájjal csodálták a még soha nem látott, gyönyörű, leírhatatlan szépségű természeti jelenséget.

Tisztelet és alázat

Fontos és nem kevésbé érdekes állomása volt a kirándulásnak Koltó, hiszen Petőfi Sándor munkássága kötődik ehhez a helyhez. Megkoszorúzták a költő és Szendrei Júlia életnagyságú szobrát, ami megerősítette a gyerekekben a költő iránti alázatot és tiszteletet.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában