Iszappakolást is kaptak

2019.07.05. 12:01

Egy csőrében patkót tartó strucc Beszterce címere

Erdélyi útjuk során a leányrabló kun történetét is eljátszották a középiskolások.

A diákok sok olyan helyre eljutottak, amelyek régen Magyarországhoz tartoztak

Forrás: Iskola

A tanév zárása kiváló alkalom, hogy visszagondoljunk meghatározó közösségi élményeinkre, köztük arra, hogy 5 napot tölthettünk Erdélyben. Ezalatt az idő alatt sok fantasztikus helyet, épületet láttunk. Többek között túráztunk a Tordai-hasadéknál, a sóbányában láttuk, hogyan dolgoztak régen a bányászok. Megtapasztaltuk, milyen kíváncsi az echó, amely akár 26-szor is képes visszahangozni a neki feltett kérdést – persze csak akkor, ha elég hangosak vagyunk.

A diákok sok olyan helyre eljutottak, amelyek régen Magyarországhoz tartoztak
Fotó: Iskola

Cserhalomnál koszorúzással emlékeztünk meg Szent László kunok ellen vívott csatájáról, még a leányrabló kun történetét is eljátszottuk! Megtudtuk: azért a temetőben áll a csata emlékműve, mert temetői síremlékként akármilyen magas emlékművet lehet emelni, még a magyar vonatkozású történelmi eseményeknek is.

Az almaszobrok üzenete

Bepillanthattunk a besztercei Andrei Muresanu Főgimnázium életébe, történetébe. Az iskola udvarán 2012-ben elhelyeztek egy emlékművet, címert, ami a város nevezetességeit ábrázolja. A gimnázium különlegessége, hogy a tornacsarnokban ma is az eredeti, az 1900-as évek elején készült kazettás mennyezet látható.

A besztercei városnézés során meglátogattuk a híres gótikus templomokat, látványosságokat. A város címerével, a csőrében patkót tartó struccal mindenütt találkoztunk, a mívesen megmunkált csatornafedeleken is. Szerte a városban rengeteg hatalmas almaszobor sorakozik, ugyanis a gyümölcstermesztés hozzátartozik az ott élő emberek életéhez.

Iszappakolást is kaptak

Tacson nagy élmény volt kipróbálni, milyen gyékényt fonni, ezzel is ápolva a népi hagyományokat. Egy rövid sétát is tehettünk a Bethlen-kastély gyönyörű angolkertjében. Fügén a sós vizű strandon hűtöttük le magunkat, iszappakolást is kaptunk a nagy melegben.

Legjobban a Kolibica-tó és környéke, valamint a dornavátrai libegőzés tetszett. Jártunk Kiszsolna középkori templomromjánál, amelynek falain feltárták a világhírű Giotto-festmény, a Navicella másolatának részleteit. Bonchidán a Bánffy-kastélyt is láttuk, a következő állomásunk Válaszút volt, ahol a Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteményt csodáltuk meg.

- Tóth Csilla, Szent Imre Katolikus Gimnázium, Nyíregyháza -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában