Koli vagy albérlet, ez itt a kérdés!

2019.07.29. 07:23

Elindult az albérletvadászat: ilyen árakra kell számítani Nyíregyházán!

A központban lévő, megfizethető árú lakások hamar bérlőre találnak.

Teremi Tamás és testvére, Dániel albérletet keresnek, így a bevásárlóközpontok hirdetőfalait is átböngészik

Fotó: Sipeki Péter

Elstartolt az albérletvadászat, a ponthatárok kihirdetése után a felvételt nyert egyetemisták, főiskolások rohamtempóban keresik a kiadó ingatlanokat. Így van ez Nyíregyházán is. Az egyébként is felbolydult és drága kínálati piacon nem lesz könnyű dolguk megtalálni a pénztárcájuknak és egyéb igényeiknek megfelelő új otthont, az egyetemhez közel eső lakásokat hamar elkapkodják.

– Akiknek a pénztárcája megengedi, azok egyszobásba egyedül költöznek be, akik meg szeretnék osztani a költségeket, ketten, hárman osztoznak a bérleti díjon és a rezsin – nyilatkozták lapunknak az ingatlanos szakemberek.

Tanyik Márti is megerősítette lapunknak: minden évben felpörög az albérletpiac, ahogy kihirdetik a ponthatárokat, hiszen azok a felvételt nyert hallgatók, akiknek a lakhatása az adott városban nem megoldott, vagy nem sikerül kollégiumi helyet szerezniük, igyekeznek mihamarabb albérlethez jutni.

Nem emelnek a tulajdonosok

– Akiknek a pénztárcája megengedi, azok egyedül költöznek, és inkább az egyszobás lakásokat keresik. Akiknek az anyagi lehetőségeik korlátozottabbak, azok ketten, hárman költöznek be. Így alkalmazkodniuk kell ugyan egymáshoz, de eloszlik az albérleti díj. A lakáskeresők ezen csoportja természetesen a nagyobb ingatlanokat keresi – fogalmazott a Harmónia Ingatlaniroda vezetője, aki szerint a megyeszékhelyen ebből a szempontból a legfelkapottabb városrész a Jósaváros és a Hímes, az Ószőlő, a Garibaldi, a Stadion és Vasvári Pál utcák környéke. Persze, ha egy albérletet kedvező áron kínál a tulajdonos, Nyíregyházán belül bárhol ki lehet adni. A szakember az árakról szólva elmondta: elég széles a skála, 1200 és 2200 forint közötti négyzetméteráron „futnak” az albérletek.

– Úgy tapasztaltam, hogy a lakástulajdonosok nem emelnek árat a ponthatárok kihirdetése után, ennek oka egyszerű: már eddig is nagyon magasak voltak a bérleti díjak. Nagy a harc a jó albérlőkért is, mert sajnos, sok a megbízhatatlan, a lakásban komoly károkat okozó ember – jegyezte meg Tanyik Márti.

Havonta hetvenezer forint

A Szolnokon született, Nyíregyházán nevelkedett, a Krúdy Gyula Gimnáziumban érettségizett Jakob Martin ősztől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója lesz, villamosmérnök szakon kezdi meg a tanulmányait. A napi ingázás az otthona és az iskola között értelmetlen és megoldhatatlan lenne, ezért a fiatalember úgy döntött, hogy a fővárosba költözik.

– Azt tervezzük két barátommal, hogy kiveszünk egy albérletet az egyetem közelében, lehetőleg olyan lakást, aminek három különálló szobája van. Ennek díja havonta körülbelül 150–180 ezer forint közé tehető, rezsivel együtt tehát fejenként 70 ezerbe kerülne. Nem könnyű a dolgunk, mert azt mondják, a jó elhelyezkedés, a megfelelő állapot és a kedvező ár közül legfeljebb kettőt lehet választani, különben esélytelen a dolog – mesélte Martin, aki augusztus közepére-végére tervezi a költözést.

Természetesen nem csupán kiadó lakásban gondolkodnak a fiatalok és szüleik, sokan a kollégium mellett teszik le a garast. A Nyíregyházi Egyetem Campusába augusztus 5–20-a között a Neptun rendszeren keresztül jelentkezhetnek az intézmény elsőéves hallgatók. A kollégium 1–2–3. épületében összesen 915, míg a negyedikben 153 férőhely várja a beköltözőket. Előbbiekben alacsonyabb, utóbbi épületben magasabb komfortfokozatú szobák találhatóak. A 2019/2020-as tanévben az államilag támogatott, állami ösztöndíjjal vagy (rész)ösztöndíjjal támogatott képzésben részt vevő hallgatóknak a Campus 1–2–3. épületében 12 500, a negyedikben 16 ezer forintot, míg a költségtérítéseseknek 17 ezer, illetve 21 500 forintot kell fizetniük havonta. A külsősöknek – így a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán tanulóknak is – ez az összeg 20 és 22 ezer forint.

Szociális rászorultság alapján

Azok, akik esetleg kiszorulnak a Campusból, a Hotel Sand­ra ifjúsági szállón otthonra lelhetnek. A szálloda két- és háromágyas minigarzonjai, valamint kétágyas normál szobái összesen 428 férőhelyet kínálnak. Szeptembertől júniusig, tehát a szorgalmi időszakban döntően az egyetem hallgatói laknak a Sandrában, akik havonta körülbelül 20 ezer forintot fizetnek, de az „A” szárnyban egész évben fogadnak vendégeket. A külsősök havonta megközelítőleg 25 ezerért kapnak itt szállást.

A Debreceni Egyetem nyíregyházi kollégiumának 82, két-, három- és négyágyas szobájában 288 hallgatónak van hely. Az elsőévesek szociális rászorultságuk alapján, egy pontrendszer alkalmazásával nyerhetnek felvételt a kollégiumba, a felsőbb éves hallgatók szintén szociális rászorultság vagy tanulmányi eredményük alapján juthatnak lakhatáshoz. A havi kollégiumi díj itt, az előző tanévben 12 ezer forint volt – olvasható az intézmény honlapján.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában