RoboCup-ezüstérem

2019.07.29. 20:00

Sikeresen mentették az áldozatokat

A nyíregyházi csapat a dobogó második fokára állhatott fel.

Kiváló eredményeket értek el a magyar fiatalok Hannoverben

Ebben az évben két fontos RoboCup versenyt rendeztek: Hannover a RoboCupJuniorEur, Sydney pedig a RoboCupJunior 2019-nek adott otthont. A németországi megmérettetésen kiválóan szerepelt a BitConnect nyíregyházi csapat (ők a Nyíregyházi Egyetemen a Robot­intelligencia Tudományos Diákkör tagjai, mentoruk Simon Béláné dr.), amelynek tagja, Csáji Viktor összegezte a versenyen történteket.

Akadályok a pályán

– Három ligában mérhetik össze tudásukat a fiatalok: az első a Soccer, azaz Futball liga, ahol a versenyzőknek egy saját építésű autonóm robottal kell robotfocimeccset játszani. A második az ­Onstage liga, ahol egy színpadi jelenetet kell előadni robotok és emberek szereplésével, a harmadik pedig a Rescue liga, ahol a versenyzők robotjainak egy katasztrófahelyszínt szimuláló környezetből kell „áldozatokat” kijuttatni. Társaimmal, Andrási Benedekkel és Gorondi Jánossal az utóbbi liga szimulációs kategóriájában indultunk. Itt nincs szükség valós robotra, a futamokat számítógépes szimuláció segítségével bonyolítják le. A robotnak fel kell szedni a színes négyzetekkel jelölt áldozatokat, és el kell juttatni a pálya egy megadott helyére – ezért pontokat lehet kapni, a pályát viszont akadályok nehezítik.

Kiváló eredményeket értek el a magyar fiatalok Hannoverben

– A csapatokat 2 csoportba osztották, ezekből az első 4 jutott a negyeddöntőkbe, majd az egyenes kieséses szakasz következett. Mi a csoportkörben minden mérkőzésünket megnyertük, ám csak 3.-ok lettünk a portugálok és a horvátok mögött, mert ők több pontot szereztek. A negyeddöntőben sikerült legyőzni a németeket, és nagy örömünkre bejutottunk a legjobb négy közé, ahol már ott voltak a portugálok, a horvátok és az oroszok. Végül a portugál fiúkkal sorsoltak össze bennünket, és szoros mérkőzést vívtunk: a vége felé haladva a portugálok vezettek, de belementek egy „csapdába”, amiért pontlevonást kaptak, így átvettük a vezetést. A végére még növeltük is az előnyünket, így bejutottunk a döntőbe, amit akkor még nem is nagyon fogtunk fel. Sajnáltuk a portugál srácokat, mert nagyon jók voltak, de sportszerűen gratuláltak és azt mondták, nyerjük meg a döntőt.

Újabb motiváció

– A döntőben az oroszok voltak az ellenfeleink. Az elején fej fej mellett haladtunk, de a vége fele már látszott a két csapat közti különbség. Ők hagyták el győztesen a pályát, mi lettünk az ezüst­érmesek. Egyáltalán nem voltunk csalódottak, mert megérdemelték a győzelmet, és mi is elégedettek voltunk a második hellyel. Nagyon örülünk az eredménynek, ez arra motivál bennünket, hogy keményebben dolgozzunk. Sokat tanultunk a verseny alatti munka közben, de más csapatoktól is. Ez a verseny is egy életre szóló élmény volt, a siker miatt is fogunk majd rá emlékezni – tette hozzá Csáji Viktor.

Remekül szerepeltek a magyar fiatalok

– A magyar fiatalok körében nem ismeretlen a RoboCup: a szövetséget 1997-ben amerikai, japán és német kutatók hozták létre, hogy robotversenyekkel és konferenciákkal serkentsék a robotfejlesztést. Magyar ificsapat 2007-ben lépett pályára először RoboCupon, azóta majdnem minden évben képviseltettük magunkat a versenyeken és a szimpóziumokon – mondta el lapunknak Simon Béláné. dr. PhD Balogh Ágnes felelős összekötő, a RoboCupJunior hazai reprezentánsa.

– Az idén két fontos versenyt is rendeztek: Hannover a RoboCupJuniorEur, Sydney pedig a RoboCupJunior 2019-nek adott otthont. A minősítést szerzett magyar csapatok majd mindegyike benevezett valamelyik helyszínre. Hannoverben két csapat a dobogó második, egy pedig a harmadik fokára állhatott fel, Sydney-ben a magyar Orka Robotics csapat a Best Team Spirit díjat érdemelte ki, a 2_Bit csapat pedig a 10. helyen végzett.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában