újra járhat?

2019.08.03. 08:24

A kormányhatározatban is szerepel a kisvasút felújítása

A Nyíregyháza–Sóstó vasútvonal felújításának megtervezése része a program második ütemének.

Fotó: Hoványi Péter

A legfrissebb, a Magyar Közlöny augusztus elsejei számában megjelent kormányhatározat „A turisztikai célú keskeny nyomközű kisvas­utak fejlesztésének II. üteméről” szól, ennek egyik eleme a Nyíregyháza–Sóstó vonal felújítása.

Tizennyolc helyszínen

A határozatban a kormány felhívja a pénzügyminisztert, hogy az agrárminiszter, valamint az innovációért és technológiáért felelős miniszter bevonásával gondoskodjon a beruházások megvalósulásáról.

A következő 3 évben 12,6 milliárd forint áll rendelkezésre 18 kisvasút pályájának és gördülőállományának tervezésére és felújítására. Köztük szerepel a Lillafüredi Állami Erdei Vasút, a Pálházi Állami Erdei Vasút, a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút, a Hortobágy-halastavi­ Kisvasút és a Nyíregyháza–Sóstó vonal felújításának tervezése is. A Magyar Közlönyben olvasható, hogy a Nyíregyháza–Sóstó vonal esetében a MÁV Zrt. a kedvezményezett, az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig a támogató.

Korábban már megírtuk, hogy Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kijelentette: „A program azért szükséges, mert több kisvasút az elmúlt években rendkívüli módon elhasználódott. A balesetveszély miatt a felújításuk sürgető, az állapotuk miatt több vonalszakasz a bezárásához közeli állapotba került.

A kormány elkötelezett a természetjárás feltételeinek javításában, mert közös érdek, hogy Magyarországon többen túrázzanak, többen aktívabban és egészségesebben töltsék a szabadidejüket a természetben. A kormány ezért folyamatosan támogatja a természetjáráshoz kapcsolódó turisztikai attrakciók, turistaházak, kilátók, turistautak, vízitúra-megállók, kisvasutak rendbetételét és megújítását.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában